Kezdőlap Elemzések Minden, amit tudnod kell a 2022-es foci-vb-ről

Minden, amit tudnod kell a 2022-es foci-vb-ről

313
0

A foci-vb a világ legnagyobb sporteseménye, erre kerül sor újra 2022-ben, különleges módon télen. Ez a 22-ik alkalommal megrendezett futball-világbajnokság.

Mikor kerül sor a foci-vb-re?

Hagyományos módon a labdarúgó világbajokságokat nyáron szokták megrendezni, a 2022-es kiadás viszont egy különlegességnek számít, ugyanis télen kerül sor rá, pontosabban november 20. és december 18. között.

Az idei foci-vb menetrendje szerint a következő fontosabb periódusokat emelnénk ki:

 • november 20. – december 2.: csoportmeccsek
 • december 3-6.: nyolcaddöntők
 • december 7-8.: szünet
 • december 9-10.: negyeddöntők
 • december 11-12.: szünet
 • december 13-14.: elődöntők
 • december 15-16.: szünet
 • december 17.: bronzmérkőzés
 • december 18.: foci-vb döntő

Meddig tart a foci-vb?

December 18-ig. Karácsony már nem fog beleesni, de a Mikulás igen.

Hol rendezik a foci vb-t?

A 2022-es torna rendezője Katar. Számos kritika érte a rendező országot az utóbbi években. Először azzal vádolták meg őket, hogy úgymond lefizették a FIFA végrehajtó bizottságának tagjait annak érdekében, hogy nekik ítéljék oda a rendezési jogot, utólag pedig számos panasz érkezett a kegyetlen munkakörülmények miatt, melyek a stadionépítésekkel kapcsolatosak. Egyes források szerint akár több ezer külföldi vendégmunkás is életét vesztette a munkálatok során. Számos nemzeti válogatott különböző bojkottal tiltakozik emiatt.

Miért rendezik télen a 2022-es foci vb-t?

A magas páratartalom, valamint az intenzív meleg miatt Katarban képtelenség lenne labdarúgó tornát rendezni nyáron. Ezért született a döntés, hogy késő ősszel legyen megtartva, amikor az időjárás körülbelül megfelel egy európai enyhébb nyárnak. Az előrejelzések alapján 28-30 fokokra lehet számítani.

Lesz hó a katari vb-n?

Nem. Bár április 1-jei tréfának feldobtuk, hogy műhavat fognak szórni a pályára, ettől a valóságban nem kell tartani. Még éjszaka is 25 fok fölötti hőmérsékletek várhatóak Katarban.

Hol található Katar?

A Katari Állam a Perzsa-öböl kis országa, területe körülbelül kilencede Magyarországnak. Az államformája monarchia, a hivatalos nyelv az arab, ezen kívül a második leggyakrabban használt nyelv az angol. Egy öt évvel ezelőtti felmérés alapján picivel több, mint 2 és fél millió lakosa volt. A világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgázkészletével rendelkezik. Fővárosa Doha.

Melyek a 2022-es foci-vb stadionjai?

A katari tornának összesen 8 stadion fog helyszínt biztosítani. A legnagyobb kapacitású a Lusailban található Lusail Iconic Stadion, ahol 80.000 ember fér el. Az összes mérkőzést biztosító helyszín közül az egyedüli fedett az Al-Khorban található Al-Bayt Stadion, ahol a Katar – Ecuador nyitómérkőzést is rendezik.

A katari foci-vb helyszínei:

 • Lusail: Lusail Iconic Stadion (kapacitás: 80.000 férőhely)
 • Al-Rajján: Ahmad bin Ali Stadion (kapacitás: 44.740 férőhely)
 • Al-Rajján: Education City Stadion (kapacitás: 45.350 férőhely)
 • Al-Rajján: Khalifa Nemzetközi Stadion (kapacitás: 45.416 férőhely)
 • Al-Vakra: Al-Janoub Stadion (kapacitás: 40.000 férőhely)
 • Doha: 974 Stadion (kapacitás: 40.000 férőhely)
 • Doha: Al-Thumama (kapacitás: 40.000 férőhely)
 • Al-Khor: Al-Bayt Stadion (kapacitás: 60.000 férőhely)

Mi is valójában a foci-vb?

A nemzeti válogatott labdarúgóinak a legnagyobb eseménye, ugyanis a világ legjobb játékosai ezen a tornán tudják összemérni tudásukat. A foci-vb-t négy évente szokták megrendezni, a megálmodója pedig a korábbi FIFA elnök, Jules Rimet, akiről a nyertes válogatottnak járó trófeát is nevezték el. Az olimpiai labdarúgó tornák sikerei inspirálták arra, hogy létrehozza az azóta is zajló világeseményt.

Kik a legsikeresebb országok a foci-vb-n?

A toplista élén Brazília áll, aki az eddigi 21 szerepléséből (gyakorlatilag ott volt mindig) 5 alkalommal hódította el a trófeát. Összesen 109 mérkőzést játszottak, ebből 73 győzelem, 18 döntetlen, s csupán 18 vereség a mérlegük. Őket követi Németország, Olaszország (akinek nem sikerült kijutnia az idei eseményre), Argentína.

Íme a labdarúgó-világbajnokság legjobb 8 válogatottja:

 1. Brazília (21 szereplés, 5 trófea)
 2. Németország (19 szereplés, 4 trófea)
 3. Olaszország (18 szereplés, 4 trófea)
 4. Argentína (17 szereplés, 2 trófea)
 5. Franciaország (15 szereplés, 2 trófea)
 6. Anglia (15 szereplés, 1 trófea)
 7. Spanyolország (15 szereplés, 1 trófea)
 8. Uruguay (13 szereplés, 1 trófea)

Ki szerezte a legtöbb gólt a foci-vb-n?

A következő toplistára büszkék lehetünk mi magyarok, ugyanis szerepel rajta egy ismerős név is, méghozzá a Kocsis Sándoré, nem is akármilyen teljesítménnyel. Az első helyen a német Miroslav Klose áll, a maga 16 találatával, őt követi az „igazi” Ronaldo (a brazil) akinek 15-ször sikerült gólt szereznie, a top3-at pedig ugyancsak egy német zárja, mégpedig Gerd Müller, 14 találattal.

Top gólszerzők:

 1. Miroslav Klose (16 gól, 24 meccsen, 0.67-es átlag)
 2. Ronaldo (15 gól, 19 meccsen, 0.79-es átlag)
 3. Gerd Müller (14 gól, 13 meccsen, 1.08-as átlag)
 4. Just Fontaine (13 gól, 6 meccsen, 2.17-es átlag)
 5. Pelé (12 gól, 14 meccsen, 0.86-os átlag)
 6. Kocsis Sándor (11 gól, 5 meccsen, 2.20-as átlag)
  Jürgen Klinsmann (11 gól, 17 meccsen, 0.65-ös átlag)

A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy hatékonyságban a magyar válogatott játékosa, Kocsis Sándor áll az élen.

Ki az aktuális foci-vb címvédő?

A legutóbbi labdarúgó-világbajnokságot Oroszországban rendezték, a győztes pedig Franciaország lett, miután rendes játékidőben 4-2-re legyőzte Horvátországot.

A tornát a franciák a C-csoportban kezdték az említett vb-n, és 2 győzelem mellett egy döntetlennel zárták a kört. A nyolcaddöntőben Argentína ellen 4-3-ra nyertek, a negyeddöntőben Uruguay-t 2-0-ás aránnyal múlták felül, majd az elődöntőben Umtiti góljának segítségével 1-0-ra legyőzték a belga válogatottat. A francia csapat legtöbb gólját az orosz foci-vb-n Antoine Griezmann és Kylian Mbappé szerezte, fejenként 4-4 találatot.

Ki vesz részt a 2022-es labdarúgó világbajnokságon?

Összesen 32 nemzeti válogatott szerepel a katari foci-vb-n, pontosabban 6 ázsiai (Ausztrália, Irán, Japán, Katar, Szaúd-Arábia, Dél-Korea), 4 észak- és közép-amerikai (Kanada, Costa Rica, Mexikó, Egyesült Államok), 4 dél-amerikai (Argentína, Brazília, Ecuador, Uruguay), 5 afrikai (Kamerun, Ghána, Marokkó, Szenegál, Tunézia), valamint 13 európai ország (Belgium, Horvátország, Dánia, Anglia, Franciaország, Németország, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Szerbia, Spanyolország, Svájc, Wales) képviselteti magát.

Katarnak, mint rendező országnak nem kellett selejtezőt játszania annak érdekében, hogy részt vehessen ezen a világbajnokságon. Egyébként Katar az egyetlen a résztvevők közül aki még nem szerepelt foci-vb-n.

Hogyan zajlik a foci-vb?

A résztvevő 32 csapatot 8 külön csoportba (A, B, C, D, E, F, G, H) sorsolták, a csoportokon belül pedig egymás ellen játszik, mindenki mindenkivel. Minden egyes csoport legjobb első két helyezettje továbbjut a torna egyenes kieséses szakaszába, így előbb kialakulnak a nyolcaddöntők párosításai, majd következnek a negyeddöntők, az elődöntők, a bronzmeccs, valamint a végén a foci-vb döntője.

Mi alapján döntik el, hogy ki jut tovább azonos pontszám esetén?

Abban az esetben ha a csoportkör során két vagy több csapat azonos pontszámmal rendelkezik akkor a következő kritériumok alapján alakul a végső sorrend:

 1. Pontok száma az összes csoportmeccsen
 2. Gólkülönbség az összes csoportmeccsen
 3. Rúgott gólok száma az összes csoportmeccsen
 4. Pontok száma a szóban forgó csapatok egymás elleni meccsein.
 5. Gólkülönbség a szóban forgó csapatok egymás elleni meccsein.
 6. Rúgott gólok száma a szóban forgó csapatok egymás elleni meccsein.
 7. Fair play pontok az alábbiak szerint:
  – sárga lap: -1 pont
  – indirekt piros lap (második sárga lap): -3 pont
  – direkt piros lap: -4 pont
  – sárga lap és direkt piros lap: -5 pont
 8. Sorsolás

Mely játékosok utaznak a vb-re?

A 32 résztvevő válogatott csapatkapitányainak 2022 november 14-ig kellett leadniuk a FIFA-nak azt a játékosokat tartalmazó listát akik elutaznak az idén Katarba. Ez csapatonként maximum 26 játékost jelenthet, köztük minimum 3 kapus. Abban az esetben ha a torna kezdetéig valamely kerettag lesérül, akkor még van esély a cserére. Így történt ez például a francia keretben is, ahol a sérült Christopher Nkunku helyett az Eintracht Frankfurt csatára, Randal Kolo Muani fog szerepelni.

A korábbi világeseményektől eltérően a több cserelehetőség miatt is, a csapatok kispadján a FIFA 15 játékost engedélyez.

Az utazó kereteket böngészvén megtaláljuk a listákon a jelenlegi futball világ legnagyobb sztárjait, legyen akár szó Lionel Messiről, Cristiano Ronaldóról, Neymarról, vagy akár Kylian Mbappéról, s akkor még nem említettük az idei aranylabdás Karim Benzemát.

Hány játékos vesz részt a vb-n?

Összesen 831 játékos került az utazó keretek listáira. Az összes résztvevő ország közül csak egyedül Irán nem élt a 26 játékos lehetőséggel, s náluk csak 25 név szerepel.

Ki a legidősebb és legfiatalabb játékos a foci-vb-n?

Amennyiben a mezőnyjátékosokat vesszük figyelembe akkor a legidősebb játékos a kanadai Atiba Hutchinson (39 éves, 285 napos e cikk írásakor), míg a legfiatalabb játékos a német válogatott Youssoufa Moukoto (18 éves, 0 napos e cikk írásakor).

A kapusoknál találunk idősebbet is, ilyen a mexikói Alfredo Talavera (40 év és 63 nap), míg a legfiatalabb hálóőr a kameruni Simon Ngapandouetnbu (19 év, 222 nap).

A legidősebb csapatkapitány a már említett Atiba Hutchinson, míg a legfiatalabb az angol Harry Kane (29 év, 115 nap).

Ki a legidősebb és legfiatalabb vezetőedző a foci-vb-n?

Öreg, de tapasztalt a hollandok kapitánya, Louis van Gaal, aki 71 éves és 104 napos e cikk írásakor, míg a másik véglet az argentin Lionel Scaloni (44 év, 188 nap).

Egy adott ország csapatának lehet külföldi edzője is?

Természetesen. Úgy ahogy a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya egy olasz nemzetiségű, nevezetesen Marco Rossi, így ez a lehetőség adott.

A 2022-es labdarúgó-világbajnokságon egyébként 3 olyan ország van amely 3 vezetőedzővel „vesz részt” a tornán:

 • Argentína: Lionel Scaloni, Gustavo Alfaro (Ecuador), Gerardo Martino (Mexikó)
 • Portugália: Fernando Santos, Paulo Bento (Dél-Korea), Carlos Queiroz (Irán)
 • Spanyolország: Luis Enrique, Roberto Martinez (Belgium), Félix Sánchez (Katar)

Rajtuk kívül az angol John Herdman irányítja a kanadai válogatottat, míg Gareth Southgate maradt Anglia vezetőedzője, és a francia tréner Didier Deschamps-on kívül az ugyancsak francia Hervé Renard irányítja Szaúd-Arábia legjobbjait.

Egyetlen egy olyan vezetőedző szerepel a listán akinek országa nem szerepel a foci-vb-n, s ez nem más mint a kolumbiai Luis Fernando Suárez, aki Costa Rica trénere.

Melyik országban futballozik rendszeresen a legtöbb játékos?

Ezt a versenyt nagy előnnyel nyeri Anglia, ahol nem kevesebb, mint 164 foci-vb-n résztvevő játékos szerepel, őket követi Spanyolország, majd Németország. Íme a top5 állam:

 1. Anglia (164 játékos, 19.74%-os arány)
 2. Spanyolország (86 játékos, 10.35%-os arány)
 3. Németország (81 játékos, 9.75%-os arány)
 4. Olaszország (70 játékos, 8.42%-os arány)
 5. Franciaország (57 játékos, 6.86%-os arány)

Egyéb érdekességek a kereteket tekintve:

 • Katar és Szaúd-Arábia keretében csak honi bajnokságban szereplő játékosok vannak
 • Szenegál az egyedüli válogatott melyben egyetlen egy játékos sem szerepel a szenegáli bajnokság valamely csapatában
 • Kanada és Wales keretében vannak kanadai és walesi csapatok játékosai, de egyik sem játszik az adott ország bajnokságán belül. A kanadaiak az MLS-ben szerepelnek, a walesiek pedig az angol EFL-ben.
 • Két válogatott rendelkezik egyetlen egy hazai bajnokságban szereplő játékossal (Szerbia és Argentína)
 • A legtöbb brazil válogatott játékos Angliában szerepel
 • Két olyan játékos van, a walesi Chris Gunter (AFC Wimbledon), valamint Jonny Williams (Swindon Town) aki a legalacsonyabb ligából származik (Anglia – League Two, ami az angol harmadik ligának nevezhető)

Melyik klubcsapat küldi a legtöbb játékost a foci-vb-re?

A lista élén a német Bayern München áll, őket követi az angol Manchester City, valamint a spanyol FC Barcelona. De nézzük a toplistát:

 • 17 játékos: Bayern München
 • 16 játékos: Manchester City, FC Barcelona
 • 15 játékos: Al-Sadd (Katar)
 • 14 játékos: Manchester United
 • 13 játékos: Real Madrid
 • 12 játékos: Chelsea, Al Hilal (Szaúd-Arábia)
 • 11 játékos: Tottenham Hotspur, Paris Saint-Germain, Borussia Dortmund, Juventus, Ajax, Atlético Madrid
 • 10 játékos: Arsenal, Sevilla

Lesz a foci-vb-n magyar NB1-es játékos?

Igen. Tunézia keretében szerepel az egyetlen olyan játékos aki a magyar bajnokságban játszik klubcsapatnál, s ez pedig nem más mint a Ferencváros középpályása, Aissa Laidouni.

Hányat cserélhetnek egy mérkőzés alatt a vezetőedzők a foci-vb-n?

A FIFA megerősítette, hogy a katari tornán egy vezetőedzőnek a játék során maximum 5 cserelehetősége lesz. Mindez az intenzívebb mostani programnak, valamint a játékkörülményeknek köszönhetően.

Az öt cserelehetőségről még azt kell tudni, hogy mindezt a rendes játékidő alatt három alkalommal lehet végrehajtani. Tehát nem fogják ötször félbeszakítani a mérkőzést egy csapat cserélési szándéka miatt, hanem csupán háromszor, maximum.

Azt is tudni kell, hogy rendes játékidőn kívül, tehát a 2×15 perces hosszabbítás során van még egy cserelehetőség, így gyakorlatilag maximum 6 olyan játékos kerülhet pályára egy csapat keretén belül aki nem volt a kezdő 11-ben.

Kik a favoritok a 2022-es katari-vb-n?

Az idei torna legnagyobb esélyesei között megemlíthetjük mint mindig az ötszörös világbajnok Brazíliát, a legutóbbi győztes Franciaországot, Argentínát, valamint a legutóbbi foci Eb döntős Angliát, de érdemes figyelmi Spanyolország, Németország, Hollandia, valamint Portugália teljesítményét is.

A foci-vb eddigi történelme során nem igazán volt meglepetés ami a végső győztest illeti. Mondhatni mindig valamelyik favoritként (még ha nem is a fő) kikiáltott csapat nyert. A legutóbbi orosz foci-vb-n majdnem megtört ez a sorozat, azzal, hogy a horvátok döntőbe kerültek.

Melyik játékos szerezheti a legtöbb gólt a foci-vb-n?

Számos tényezőtől függ az, hogy egy játékos gólt szerez-e vagy sem egy meccsen vagy akár a teljes tornán, viszont a katari vb-n őket tartják a legesélyesebbnek arra, hogy sok gólt szerezzenek:

 • Harry Kane (Anglia)
 • Kylian Mbappé (Franciaország)
 • Lionel Messi (Argentína)
 • Neymar (Brazília)
 • Karim Benzema (Franciaország)
 • Cristiano Ronaldo (Portugália)
 • Lautaro Martinez (Argentína)
 • Memphis Depay (Hollandia)

A 2018-as világbajnokságon a mostani favorit Harry Kane szerezte a legtöbb gólt (6 találat), 2014-ben a kolumbiai James Rodriguez végzett az élen (6 találat), míg 2010-ben nem kevesebb, mint 4 játékos szerzett fejenként 5-5 találatot: Thomas Müller (ő most is kerettag), David Villa, Wesley Sneijder, Diego Forlan.

A 2022-es legnagyobb hiányzója

Olaszország. A 2021-es Európa-bajnok Itáliának nem sikerült kijutnia a katari eseményre, miután a vb-selejtezős csoportját második helyen zárta (Svájc mögött), majd a pótselejtezőn 0-1-re kikapott Észak-Macedóniától.

Ez a teljesítmény úgy látszik kezd már gyakorivá válni náluk, ugyanis az olaszoknak nem sikerült ott lenniük a 2018-as labdarúgó világbajnokságon sem.

Kik lesznek a játékvezetők a foci-vb-n?

2022 május 19-én a FIFA megjelölte azt a 36 főt aki a katari labdarúgó-világbajnokságon bíráskodhatnak. Őket 69 asszisztens, valamint 24 videóbíró fogja segíteni.

Ez lesz az első olyan férfi világbajnokság amelyen nők is szerepelhetnek játékvezetőként. Pontosabban a francia Stéphanie Frappart, a ruandai Salima Mukansanga, valamint a japán Yoshimi Yamashita kapták meg ezt a lehetőséget. Őket egyébként ugyancsak három női asszisztens is segíteni fogja a bíráskodásban.

Európai focit követőknek ismerős játékvezetők az angol a Michael Oliver, a holland Danny Makkelie, a francia Clément Turpin, a spanyol Antonio Mateu Lahoz, vagy akár a román Kovács István.

Lesz videóbíró (VAR) a foci-vb-n?

Igen. A mérkőzések játékvezetőit összesen 24 videóbírós asszisztens segíti, így ha bármilyen kérdéses szituáció felmerül a játék során, akkor azt ők kielemzik, és lekommunikálják.

A videóbírós technológiát folyamatosan fejlesztik, s lesznek olyan újítások melyeket a nézőknek még szokniuk kell. Ilyen például a fél-automata lesállás, melyet már az aktuális UEFA Bajnokok Ligája sorozatban is használnak. A labdákban chipek találhatóak, melyek azért lehetnek hasznosak, hogy a leshelyzeteket hatékonyabban tudják követni (25 másodpercen belül meg tudják mondani, hogy les volt vagy sem). Ugyanez a rendszert használják már az UEFA Bajnokok Ligájának mérkőzései alatt is.

A videóbírót az alábbi szituációkban használják:

 • gól esetén, a találat előtti potenciális szabálytalanságok kielemzésére
 • büntetők esetén azt vizsgálják, hogy jogos-e a döntés vagy sem
 • kiállítás (piros lap) esetén megvizsgálják, hogy jogos-e a döntés vagy sem (sárga lap esetén ez nem merül fel)
 • játékosok identitása: azt vizsgálják, hogy a megfelelő játékos volt-e kiállítva, büntetve vagy sem

Újdonság lesz még a 2022-es foci-vb-n a 3D-s képalkotás, mely a vizsgált szituációk rekonstruálására szolgál, valamint ugyancsak a videóbírós asszisztensek segítségét szolgálja az a 12 kamera mely a pálya körül stratégiailag lesz elhelyezve annak érdekében, hogy a lehető legtisztább döntéseket hozzák. Ezek a kamerák a játékosokat valamint a labda mozgását fogják figyelni.

Milyen időpontban lesznek a foci-vb meccsek?

Katar pontosan 1 órával van előrébb, mint Magyarország, tehát ha most 10:00 van Budapesten, akkor az 11:00-át jelent Dohában.

Jóformán egész napos programra számíthatunk, főleg a foci-vb első két csoportköre során, ugyanis lesz olyan mérkőzés amelyet magyar idő szerint 11 órakor rendeznek meg délelőtt. De lesz meccs 14, 16, 17, valamint 20 órai kezdettel is.

Mikor és hol kerül sor a foci-vb nyitómérkőzésére?

Az idei világbajnokság első találkozóját november 20-án, vasárnap rendezik, magyar idő szerint 17 órai kezdettel. A nyitómérkőzésen a házigazda Katar fog pályára lépni, ellenfele pedig a dél-amerikai Ecuador lesz. E két csapat az A-csoportban szerepel, mellettük még ott van Hollandia, valamint Szenegál. A helyszín az Al-Bayt Stadion lesz.

A mérkőzést megelőzően megtartják a torna nyitóceremóniáját is, de egyelőre kérdés, hogy milyen sztárfellépők lesznek. Annyit viszont már tudunk, hogy ott lesz a koreai BTS egyik tagja, Jung Kook (ezt a Twitter fiókjukon jelentették be), az amerikai Black Eyed Peas illetve a kanadai énekes és filmsztár Nora Fatehi, aki a 2022-es vb egyik hivatalos dalát fogja előadni, a Light the Sky-t. Egyes sajtóinformációk szerint Robbie Williams, valamint Dua Lipa neve is felmerült, hogy jelen lehet a megnyitón. Utóbbi viszont ezt tagadta.

Mikor lesz a foci-vb döntő?

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság fináléjára december 18-án kerül sor, a helyszín pedig a 80 ezer férőhelyes Lusail Iconic Stadium lesz. A döntő időpontja: 17 óra (magyar idő szerint).

Melyik TV-adó közvetíti élőben a foci-vb-t Magyarországon?

Magyarországon a labdarúgás kedvelői mind a 64 mérkőzést élőben követheti az M4 Sporton, és az M4Sport+ csatornán, valamint az m4sport.hu oldalon.

A magyar kommentátorok a következők: Hajdú B. István, Tóth Attila, Újvári Máté, Varga Ákos, Varga Péter

Műsorvezetők: Berkesi Judit, Székely Dávid, Mohay Bence, Molnár Mátyás, Petrovics-Mérei Andrea

Az MTVA Sajtó és Marketing Irodájának tájékoztatása szerint Erdélyben és Felvidéken is közvetíti a magyar közmédia a labdarúgó-világbajnokságot.

Mennyi pénzt keresnek a csapatok a foci-vb-s szereplésükkel?

2022 áprilisában a FIFA kihirdette az idei esemény pénzkereteit. Minden egyes válogatott 1.5 millió dollárt kap még a torna előtt, hogy ezzel fedezzék felkészülési költségeiket. A teljes költségkeret 440 millió dollár, amit az alábbiak alapján osztanak ki:

 • világbajnok: 42 millió dollár
 • döntős: 30 millió dollár
 • harmadik helyezett: 27 millió dollár
 • negyedik helyezett: 25 millió dollár
 • negyeddöntősök: 17 millió dollár (csapatonként)
 • nyolcaddöntősök: 13 millió dollár (csapatonként)
 • csoportkörben szereplők: 9 millió dollár (csapatonként)

Tehát gyakorlatilag ha csak elutazik egy csapat a foci-vb-re, szereplésétől függetlenül (kikaphat 50-0-ra is) 10.5 millió dollárral lesz gazdagabb.

Mi a 2022-es foci-vb hivatalos dala?

A FIFA a 2022-es világbajnokságra nem csak egyetlen egy dallal készült, hanem egy teljes repertoárral. Az album első dala a „Hayya Hayya (Better Togheter)” melyet Trinidad Cardona, Davido és AISHA ad elő. A második dal az „Arhbo”, Gims és Ozuna produkciójaként, míg a harmadik a „Light The Sky”, előadói pedig: Nora Fatehi, Manal, Rahma Riad és Balqees.

Mi a 2022-es foci-vb hivatalos kabalája?

A torna hivatalos kabalájának neve: La’eeb, ami az arab nyelven annyit jelent, hogy „szuper tehetséges játékos”. A FIFA hivatalos közleménye szerint La’ebb fiatalos, örömöt és önbizalmat terjeszt, és egy olyan párhuzamos világból érkezik ahol különböző turnék kabalái élnek, egy olyan világ ahol az ötletek és a kreativitás jelenti a karakter alapját mely mindenki gondolatában ott él.

Milyen labdával játszanak a foci-vb-n?

A hivatalos labdát 2022 március 30-án mutatták be, és egy nevet is kapott, ami nem más, mint: „Al Rihla”. A katari zászló, valamint az ország ikonikus hajói, kultúrája, és építészete inspirálták alkotóit a külalak megalkotásakor. Arab nyelven az „Al Rihla” azt jelenti, hogy „utazás”. Ez az első olyan labda melyet vízalapú ragasztóval és festékekkel készítettek, prioritást adván a fenntarthatóságnak.

Annak tudatában, hogy a játék egyre jobban gyorsul az Adidas ezt is figyelembe vette, és elmondásaik szerint a labdákat is ennek megfelelően próbálták létrehozni, odafigyelvén a sebességre és a pontosságra.

Vannak fizetett szurkolók a katari vb-n?

2020-ban Katar egy programot hirdetett mely alapján utazási költségeket fedeznek, szállást, meccsjegyeket, sőt költőpénzt is biztosítanak azon szurkolók számára akik megteremtik a hangulatot a stadionon belül. A katariak által kiválasztott személyeknek viszont vannak kötelezettségeik, így például megmondják nekik, hogy mikor énekeljenek, mikor tapsoljanak, sőt egyes beszámolók szerint „titkos ügynökként” is viselkedniük kell, és lejelenteniük ha valaki az ország imázsát rombolja a közösségi médiában. Ezek miatt sokan lemondták a szereplést, attól eltekintve, hogy milyen privilégiumokban részesültek volna.

Magyarország szerepel a katari foci-vb-n?

Sajnos a magyar válogatott nem jutott ki a tornára, ugyanis az európai foci-vb kvalifikáción az I-csoportban a negyedik helyen végzett, Anglia, Lengyelország és Albánia mögött. Összesen 17 ponttal zárták a selejtezősorozatot, a pótselejtező helyett biztosító második helyezett lengyeleknek pedig 20 pontjuk volt. Utóbbiak a rájátszás elődöntőjében Oroszországgal kerültek össze, de mivel őket a FIFA kizárta a versenyzésből, így automatikusan bejutottak a pótselejtező döntőjébe, ahol Svédországot 2-0-ra legyőzték, így Lewandowski és társai utazhattak a világbajnokságra.

Szerepelt valaha Magyarország foci-vb-n?

A kérdésre a válasz egy határozott igen, sőt nagyon közel állt ahhoz, hogy meg is nyerje a tornát, az 1938-as francia vb-n, valamint az 1954-ben rendezett svájci vb-n. Előbbin az olaszoktól szenvedett vereséget a magyar labdarúgó válogatott, majd Nyugat-Németországtól. Sajnos az utolsó szereplése Magyarországnak egy hasonló világversenyen 1986-ban volt, Mexikóban. Azon a tornán a csoportkörön nem sikerült továbbjutni, miután a Szovjetunió (0-6) és Franciaország (0-3) is nyert ellenünk. Maradt csupán a Kanada elleni 2-0-ás sikerélmény.

Oroszország szerepelni fog a foci-vb-n?

Az orosz labdarúgó válogatott bár a vb-selejtezőkön elérte azt, hogy ott lehessen a kieséses szakaszban, mégis az Ukrajna-i invázió hatására Oroszországot a FIFA 2022 február 27-én kizárta, így nem tudtak részt venni a lengyelek elleni pótselejtezőn.

Az oroszoknak ha sikerült volna kijutniuk a katari vb-re akkor ez lett volna sorozatban a harmadik szereplésük. A saját otthonukban rendezett 2018-as foci-vb-n a negyeddöntőkig jutottak és mindössze bűntető párbajok következtében maradtak alul Horvátországgal szemben, míg a 2014-es brazil vb-n a csoportkör során búcsúztak.

Lehet sört kapni a vb alatt?

Igen, de borsós áron. Egyes értesülések szerint 50 riyal lesz az ára a fél literes sörnek, ami 5300 Forintnak felel meg. Bár Katarban alkohol tiltalom van, a szervezők kérésére engedélyezték az italok árusitását bizonyos feltételek között.

A stadionokban nem lehet majd sört kapni mérkőzés közben.

Mikor és hol rendezik a 2026-os foci-vb-t?

A négy évente megrendezendő világbajnokság következő helyszínei: Kanada, Mexikó, valamint az Egyesült Államok. Közösen jelentkeztek a rendezési jogért, melyet végül a FIFA 2018 június 13-án hirdetett ki. A vokson az ellenfél Marokkó volt. Különlegesség, hogy a 2026-os foci-vb-n már 32 csapatról 48-ra emelik meg a résztvevők számát. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mostani 64 foci-vb mérkőzés helyett 80-at fognak rendezni.

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org