Home Még több foci-vb Játékvezetők Stéphanie Frappart

Stéphanie Frappart

Talán szokatlan, főleg a focis közegnek és a szurkolóknak leginkább, hogy egy nő is lehet játékvezető! Stéphanie Frappartnál jobb példa nem igen van, aki odáig jutott, hogy most már a világbajnokságon is számítanak rá. A francia bajnokságban tevékenykedik, az elsőosztályban, tehát a Ligue 1-ben, illetve a másodvonalban, a Ligue 2-ben is fel-fel tűnik, természetesen férfiak mérkőzésein, az erősebbik nemnek fújva a sípot.

Labdarúgóként kezdte karrierjét, nem is volt rossz, az FC Chambly-Oise csapatában 14 évig kergette a bogyót. A játékvezetés terén lett végül kiemelkedő, talán nem meglepő módon, a női fociban kezdte sípmesteri tevékenységét. Első nagyobb nemzetközi tornája 2015-ben volt, amikor a női világbajnokságon számítottak rá, később még jobban haladt előre, a 2019-es női vébé döntőjét is rábízták.

Továbbá közreműködött a 2016-os olimpián és a 2017-es női labdarúgó-Európa-bajnokságon is. 2020 decemberében ő lett az első női játékvezető, aki Bajnokok Ligája mérkőzést vezethetett. Egész pontosan a Juventus – Dinamo Kijev találkozót kapta meg, azóta pedig rendszeresen feltűnik a BL-ben és EL-ben is sípmesterként. Idén például a Real Madrid – Celtic összecsapáson láthattuk a legrangosabb európai klubsorozatban.

Stéphanie Frappart által vezetett mérkőzések

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
dec 1. Costa Rica 2 - 4
(0 - 1)
Németország M4 Sport+