Home Még több foci-vb Játékvezetők Yoshimi Yamashita

Yoshimi Yamashita

Yamashita valószínűleg a női bírók példaképe lesz – ha már nem az -, ugyanis ő lesz az első női játékvezető a férfi labdarúgó világbajnokságok történetében. A 36 éves hölgy 2015-ben kapta meg a FIFA játékvezetői engedélyét, ezzel pedig a férfi labdarúgó mérkőzések felé orientálódott. Hosszú időbe telt, amíg elfogadták, meccsekre hívták, de egyre inkább úgy tűnik, megérte a küzdelem.

A japán hölgy 2019-ben a női labdarúgó vb-n bíráskodhatott, illetve két évvel később a tokiói olimpián is. Közel hét évet várt, de végül férfi meccseket vezethetett, bekerült 2022-ben a J1 League küzdelmeibe, illetve csoportmérkőzésen bíráskodhatott az ázsiai Bajnokok Ligájában. Tisztában van vele, hogy nőként nehéz dolga lesz a férfiak mezőnyében, de elmondása alapján felkészült az erőpróbára.

Az elmúlt hónapokat azzal töltötte, hogy izmot pakolt magára, hogy bírja a férfi vb-meccsek tempóját. A fizikai edzések mellett mentálisan is készül, hogy minél gyorsabban tudjon helyes döntéseket hozni kiélezett helyzetben. Elmondása alapján nem fél felmutatni a sárga vagy piros lapot senkinek sem. Amikor megkérdezték, van-e olyan játékos, akinek a meccsén szívesen bíráskodna, akkor elhallgatott és mosolygott.