Alig pár nap van még hátra a rendhagyó, Katarban rendezett téli foci-vb kezdetéig. Mit tehetünk addig? Például felzárkózhatunk történelmi és politikai szemszögből, a “FIFA Uncovered” dokumentumsorozat segítségével.

A FIFA titkai

A “FIFA Uncovered”, vagy magyar nevén “A FIFA titkai” egyáltalán nem a fényes, csillogó felét mutatja be a történetnek. Valójában egy hátborzongatóan izgalmas dokumentumfilm és a foci globális elterjedését mutatja be, egyáltalán nem takargatva a piszkos üzleteket és kérdőjeles döntéseket. Amennyiben szereted a focit és a botrányokról szóló dokumentumfilmeket sem veted meg, ez a sorozat nagyon szórakoztató lesz számodra.

Hogy mire számíthatsz? Ez egy izgalmas utazás a modern labdarúgás történelmében, amely segítségével a néző végigkövetheti hogyan vált a FIFA – azaz a sportág globális irányító testülete – azzá a hatalmas, pénzéhes óriássá, amelynek ma ismerhetjük.

Végignézheted például azt, ahogyan João Havelange elnöksége alatt elkezdtek szponzori szerződéseket kötni, amely teljesen felforgatta és megváltoztatta az addig érvényben lévő szabályokat. Szó esik többek között a Coca-Colával és az Adidas márkával kötött szerződésekről, amelyek egyébként hatalmas jelentőséggel bírtak.

A ’78-as botrány

A sorozat a Havelange hozta átalakításokkal kezdi a történetet. Az egyik legmegdöbbentőbb pillanat talán az 1978-as, Argentínában rendezett világbajnokság körüli zűrzavar és a párhuzam, amelyet nagyon egyszerűen vonhatunk az akkori események és a jelenlegi, katari-vb történései közé.

FIFA vb 1978 Argentina
Fotó: Shutterstock.com/Mirt Alexander

Havelange akkoriban kitartóan támogatta az argentínai vb-t, annak ellenére, hogy az ország nemrég bukott meg egy kegyetlen katonai diktatúra alatt. Mindez nem érdekelte az elnököt, ahogyan azok az emberek ezrei sem, akiket kínoztak vagy megöltek a rezsim alatt. A dokumentumfilm rávilágít arra, hogy miért is volt ez: meglátta a lehetőséget a sportág bővítésére és kiaknázására.

Az 1980-as évek elejére az Adidas főnöke, Horst Dassler is megmutatta a foga fehérjét és létrehozott egy céget, az International Sport and Leisure-t, amelyhez a FIFA teljes jogkezelését kiszervezte. Sem a FIFA, sem a tagországok nem kapták meg a részüket az egyre hatalmasabbá váló pénzösszegekből, de Havelange gondoskodott arról, hogy ő maga bőséges jutalmat kapjon.

A FIFA vezetői nem változnak

A történelem ismétlődik, jelenleg egy újabb olyan világbajnokságnak lehetünk tanúi, ahol az emberi jogok, a jóérzés és valahol a foci is mind kispadra lettek ültetve és az anyagi haszon, a saját zsebek kibélelése elsőbbséget élveznek.

Szó esik továbbá Sepp Blatteről is, aki nem más mint Havelange pártfogoltja és a személy aki őt követte az elnökségi székben, 1998 és 2015 között. A sorozat nagyon szépen tálalja elénk az piszkos igazságot. Blatter alatt a FIFA teljesen korrupttá vált. A világbajnokságok helyszíneinek kiválasztásakor a kisebb nemzetek ugyanolyan szavazati joggal rendelkeztek, mint a nagy foci központok, anélkül, hogy otthonukban erős foci kultúra lenne a hátuk mögött.

Sepp Blatter jelenléte amúgy lenyűgöző: egy simulékony bűnöző, aki megrészegült a hatalomtól és meg van győződve arról, hogy teljesen a törvény felett áll. A “FIFA Uncovered” azt is feltárja, hogy a FIFA valójában hogyan ítélte oda a 2010-22-es világbajnokságok rendezési jogait. Blatter azzal az ígérettel nyerte el az elnöki helyet, hogy a világbajnokságot Dél-Afrikába viszi, ami meg is történt.

Sepp Blatter
Sepp Blatter; Fotó: Shutterstock.com/360b

Kendőzetlenül nézhetjük végig, ahogy a FIFA szemet hunyt, amikor Oroszország és Katar megvesztegette a kisebb labdarúgó-szövetségek elnökeit. Ahogyan azt is, hogy geopolitikai megállapodásokat kötöttek többek között Franciaországgal, Brazíliával, Kamerunnal, Nigériával és Argentínával a szavazatok biztosításának érdekében. Az ezt követő FBI-vizsgálat feltárta, hogy a FIFA hogyan kezdte figyelmen kívül hagyni az emberi jogokkal való visszaélést. A vendégmunkások megaláztatásával és életük veszélybe sodrásával nem foglalkozva, csak a profitot tartották elsődlegesnek a szervezetnél.

A sorozat rengeteg információt tartalmaz és érdemes végignézni a négy órát. Hihetetlen mennyiségű korrupció, csalás és pénzéhség van ebbe a négy epizódba sűrítve. Egyezzünk meg, a Netflix tudja hogyan kell csendesen ülni egy ilyen dokumentumfilmen, majd szépen, a helyes időben piacra dobni, pont a katari-vb előtt.

Végül pedig egy könyvajánló. Andrea Jennings egyelőre csak angol nyelven elérhető szerzeményét megvásárolhatjátok pl. a Libri.hu-ról. A könyv címe: The Dirty Game – Unvocering the Scandal at FIFA

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org