Kezdőlap Helyszínek Doha – 974 Stadion

Doha – 974 Stadion

Katar nemzetközi hívószáma, a 974 után nevezték el ezt a dohai stadiont, amely csak egy ideiglenes építmény, tehát a világbajnokság után fogják és átköltöztetik. Egész pontosan eladományozzák Tunéziának a kikötő közelében felhúzott építményt, a meccsek után szétszedik és elszállítják a tunéziai helyszínre, ahol ismét felépül egy stadion belőle. Ilyen még nem volt a labdarúgás történetében, bizony, ezt is megértük, egy mobilitásra alkalmas, szállítható aréna.

Ha van időd, akkor a 974 nem csak egy hívószámot jelent, hanem pontosan ennyi konténert számolhatsz meg a stadionba építve. Ezek a konténerek Katart jelképezik és a világkereskedelemben betöltött szerepét. Maguk a konténerek is újrahasznosított anyagból készültek és mivel csak a világbajnokság idején lesznek a stadionban, aztán mennek vissza a szállítási területekre, úgy gondolják, hogy ez az építmény a környezetvédelem jelképe is, az újrahasznosításé.

974 Stadion. Fotó: Fitria Ramli / Shutterstock.com

Összesen 40 ezer néző foglalhat helyet a lelátókon és 6 csoportmérkőzés mellett, egy negyeddöntőt is rendeznek a konténeres stadionban. Az átadásra 2021. november 30-án került sor, egy nemzetközi meccset játszottak, Szíria és az Egyesült Arab Emírségek között. A torna alatt gyönyörködhet a fenntarthatóság jegyében és a rengeteg konténerben a portugál, lengyel vagy épp brazil válogatott is, továbbá a G csoport győztese és a H csoport második helyezettje, azon a bizonyos negyeddöntőn.

A dohai 974 Stadionban rendezett mérkőzések

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
nov 22. Mexikó 0 - 0
(0 - 0)
Lengyelország M4
nov 24. Portugália 3 - 2
(0 - 0)
Ghána M4
nov 26. Franciaország 2 - 1
(0 - 0)
Dánia M4
nov 28. Brazília 1 - 0
(0 - 0)
Svájc M4
nov 30. Lengyelország 0 - 2
(0 - 0)
Argentína M4
dec 2. Szerbia 2 - 3
(2 - 2)
Svájc M4 Sport+
dec 5. Brazília 4 - 1
(4 - 0)
Dél-Korea M4