Kezdőlap Helyszínek Al Khor – Al-Bayt Stadion

Al Khor – Al-Bayt Stadion

Dohától 35 kilométerre található Al Khor, ahol ezt a stadiont 847 millió dollárból húzták fel, most inkább ne számoljuk át forintra, nem két fillér volt az biztos. Kiérdemelte viszont a zöld tervezés, az építésmenedzsment és az energiahatékonyság fenntarthatósági tanúsítványt, amit nagyon szeretnek reklámozni minden új katari stadion kapcsán. Mint néhány új társát, ezt is átépítik majd a világbajnokság után, kisebb lesz és a kieső építőelemeket elajándékozzák más stadionok építéséhez.

A tengerparthoz közeli komplexumot ifjabb Albert Speer német építész tervezte, figyelembe véve egy tradicionális lakhatási formát, a nomádnak is mondható beduin sátort, amelyet csíkos szőtt anyagokkal borítanak be. Ezt hozza egy az egyben az Al-Bayt stadion, sadu mintákkal kiegészítve külső-belső borítást és designt. A zöld szempontok, a környezetvédelem és fenntarthatóság a stadion körül is megjelenik, telepített parkok formájában.

Fotó: Fauzan Fitria / Shutterstock.com

Jelenlegi formájában 60 ezer férőhelyes, a helyszínek közül a második legnagyobb, miután lemegy a világbajnokság és szétkapják a felső részét leginkább, akkor ez a szám majd redukálódik 32 ezerre. A nyitómérkőzést itt fogják rendezni, Katar és Ecuador lépnek majd pályára. Ezt követően még 5 csoport találkozót bonyolítanak le, de a kieséses szakaszban is fontos szereplő lesz az Al-Bayt, hiszen egy negyeddöntő és egy elődöntő otthonául is fog szolgálni.

Az Al-Bayt Stadionban rendezett mérkőzések

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
nov 20. Katar 0 - 2
(0 - 2)
Ecuador M4
nov 23. Marokkó 0 - 0
(0 - 0)
Horvátország M4
nov 25. Anglia 0 - 0
(0 - 0)
Egyesült Államok M4
nov 27. Spanyolország 1 - 1
(0 - 0)
Németország M4
nov 29. Hollandia 2 - 0
(1 - 0)
Katar M4
dec 1. Costa Rica 2 - 4
(0 - 1)
Németország M4 Sport+
dec 4. Anglia 3 - 0
(2 - 0)
Szenegál M4
dec 10. Anglia 1 - 2
(0 - 1)
Franciaország M4
dec 14. Franciaország 2 - 0
(1 - 0)
Marokkó M4