Home Még több foci-vb Játékvezetők Salima Mukansanga

Salima Mukansanga

Kosárlabdázóként képzelte el a jövőjét, de nem volt elég ügyes a hölgy, viszont a sport közelében akart maradni, ezért jelentkezett egy játékvezetői tanfolyamra. Kevés információ van róla, hogyan is haladt aztán felfelé a ruandai közegben, de az biztos hogy jól végezhette a dolgát, hiszen 2012-re elérte, hogy bekerüljön a FIFA bírók közé, ami megnyitotta nemzetközi irányokat számára.

Ez azért is fontos, különösen egy nő esetében, mivel Ruandában korlátozottabb lehetőségei lehettek. Például nemzetközi téren egész sok női meccset bíztak rá, feltűnt az olimpián vagy épp a női világbajnokságon. Előbbi kifejezetten fontos volt számára, mert akkor tanulta meg a videóbíró használatát, tehát az olimpia számára mindenképp aranyat ért. Ezután jöhetett egy úttörő dolog, az Afrika kupa!

Válogatott szinten a legjelentősebb afrikai tornán Salima Mukansanga volt az első női játékvezető! A találkozó amin ez a történelmi esemény megtörtént, egy csoportmeccs volt Zimbabwe és Guinea között. Voltak azért indulatok, de ügyesen vezette, kiosztott összesen hat sárga lapot. Egy interjúban elmondta, tisztában van vele, hogy nem lesz főszereplő a világbajnokságon, de nagyon büszke magára és minden más női játékvezetőt bátorít, hogy ne adják fel!