Kezdőlap Helyszínek Al-Vakra – Al-Janoub Stadion

Al-Vakra – Al-Janoub Stadion

Al-Vakra az évek alatt a második legnagyobb várossá fejlődött Katarban, rendkívül gyors ütemben építkeztek és terjeszkedtek, közvetlenül Doha szomszédságában. Az egykori halászfaluból egy 80 ezer fős város lett, amelynek ékessége az Al-Janoub Stadion, amit 2019. május 16-án adtak át. A komplexumot Zaha Hadid tervezte, akit a gyöngyhalászok és a dhow hajók inspiráltak.

Ezért is lehet az, hogy a stadion belseje olyan, mintha egy hajóban lennénk, míg kívülről a dhow hajók vitorláit formázza meg a boltozat. Katarban nem csak szimpla stadionokat építenek, hanem komplett élményparkot, hiszen található még az Al-Janoubban bevásárlóközpont, úszómedencék, wellnessközpont, futópálya és éttermek is. A stadion teteje zárható, ráadásul zöld felülettel is rendelkezik.

A világbajnokság ideje alatt a stadion 40 ezer fő befogadására alkalmas, majd a torna után 20 ezer főre bontják vissza, így kapja meg az Al-Vakra focicsapata a létesítményt a különböző mérkőzéseikre. Az Al-Janoub a világbajnokság alatt elsősorban a csoportmeccsek kiemelt helyszíne lesz, hiszen hat mérkőzést is rendeznek itt, Ausztrália az összes csoportmeccsét ebben a létesítményben játssza.

Az Al-Janoub Stadionban rendezett mérkőzések

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
nov 22. Franciaország 4 - 1
(4 - 1)
Ausztrália M4
nov 24. Svájc 1 - 0
(0 - 0)
Kamerun M4
nov 26. Tunézia 0 - 1
(0 - 1)
Ausztrália M4
nov 28. Kamerun 3 - 3
(1 - 2)
Szerbia M4
nov 30. Ausztrália 1 - 0
(0 - 0)
Dánia M4 Sport+
dec 2. Ghána 0 - 2
(0 - 2)
Uruguay M4 Sport+
dec 5. Japán 1 - 2 [B]
(0 - 1)
Horvátország M4