Reménykedünk benne, hogy az Argentína – Horvátország elődöntőben nem a szabálytalanságok fognak dominálni. Erre azonban minden esély megvan, hiszen két olyan válogatott méri össze erejét, akik nem mennek a szomszédba egy kis durvaságért. A tét óriási, ez rányomhatja bélyegét a találkozóra. 

Középpontban a játékvezetés és a büntető lapok

Általában a két csapat elemzésével szoktuk kezdeni az előzeteseinket, de egy ilyen meccs előtt rendkívül fontos lesz a játékvezető személye. Alapjáraton már egy világbajnoki elődöntő is nagy feszültségekkel bír, de két ilyen nemzet esetében ez hatványozottan igaz. Argentína és Horvátország rendkívül érzelmes, sok esetben agresszív módon játszanak, nem kímélik az ellenfeleket.

Mindössze 20 bíró maradt, akiből választani lehet erre a meccsre, közülük is kiesnek az argentin játékvezetők. Előző vb-n olyan bírókat jelöltek az elődöntőkre, akik a nyolcad- és a negyeddöntők során nem vezettek meccset. Így jönnek képbe ázsiai és afrikai játékvezetők, illetve három európai bírót írtunk még fel a listánkra: Frappart, Makkelie és Orsato.

A 2018-as tornán két dél-amerikai, egy ázsiai és egy európai (török) bíró vezette az utolsó négy mérkőzést. Nem lennénk meglepődve, ha a másik ágról Marokkó és Franciaország miatt csak egyetlen bíró jöhetne szóba: Victor Gomes. A dél-afrikai nem félős a kiállítások terén, ahogyan a bemutatónkban is írtunk róla, szóval egy ilyen feszült meccsen ezen is érdemes elgondolkodni.

Hosszabbításba torkollik a Modric – Messi csata?

Két olyan válogatott méri össze az erejét, amelynek védekezése többnyire stabil és elsősorban az egyéni villanásokra épül. Argentína nagyon Messi-központú, tőle várják a megváltást, amivel eléggé kiszámítható Scaloni együttese. A vb-n eddig emiatt többször gondba kerültek, hiszen szinte minden góljukban részt vett a PSG klasszisa. Ha nem húz valami váratlant, akkor eléggé halovány az argentin támadójáték.

A horvátoknál is csak ad hoc jelleggel működik az offenzív foci. Dalic inkább a védekezés mestere, ők is egy-egy villanásban bízhatnak. Most nem feltétlenül Luka Modricra gondolunk, hanem inkább a kiváló formában lévő Ivan Perisic – Andrej Kramaric párosra. Ők a szélen megnehezíthetik Argentína dolgát, ugyanis Scaloni eltiltások miatt, kényszerből a Tagliafico – Molina párosra bízza a szárnyak védelmét.

Fotó: Christian Bertrand/Shutterstock

Azt pedig Brazília ellen láttuk, hogy Dalic jól fekészíti övéit egy viszonylag statikus taktikával rendelkező rivális ellen. A horvátok legfontosabb feladata egyetlen dolog: Messi megállítása. Erre lesz két emberük: Brozovic és Kovacic. Biztosan ezt a feladatot fogják kapni, hogy mindenáron állítsák meg az ellenfél klasszisát. Ha ezt megoldják, akkor a dél-amerikaiak nagy bajba kerülhetnek.

Esetleg Ángel Di María játékában bízhatnak, akit sérülése miatt próbáltak a végletekig jegelni, és csak akkor pályára küldeni, ha tényleg nagy a baj. A horvátoknak is lehet még egy nagy gondjuk, ami nem feltétlenül Di María, hanem a fáradtság. Azt már a 2018-as vb-n is láttuk, hogy Dalic szűk rotációval dolgozik, így a játékosok fáradnak. Ott a vb-döntőre készültek el az erejükkel és futottak bele egy kiütéses vereségbe. Most újra két hosszabbításos meccset játszottak, így felmerül a kérdés, hogy milyen állapotban lesznek az elődöntőben?

Mire fogadjunk az Argentína – Horvátország összecsapáson?

Abban, hogy Argentína nyer a rendes játékidőben egyáltalán nincsen érték. A horvátok simán menthetik fegyelmezett játékkal és okos tördeléssel hosszabbításra a meccset. A kevés gól szintén bizonytalan tényező, hiszen az argentin védelemben mindig ott a bekapott gól, így 1.53-ért felejtős a 2,5 gól alatti opció is. Térjünk rá inkább a büntető lapokra és a szabálytalanságokra, abban lehet érték.

Először is fontos kiemelni, hogy az eddigi sárga lapok törlődnek, így csak az nem játszhat a döntőn, akit kiállítanak. Argentína 10, míg Horvátország 6 sárga lapot kapott eddig. Mindkét oldalon vannak kiemelten agresszív játékosok: Brozovic, Lovren, Modric, Sosa, Kovacic, Paredes, Romero, Otamendi, Pezzella és Lisandro Martínez. Általában ők meccsenként egyszer minimum szabálytalankodnak és kaptak már lapot.

Romero esetében érdemes is provokálni, mert a hollandok ellen is majdnem leküldték az első félidőben, sárga lapjáért ajándék lehet a 3.50-es szorzó. Esetében a két szabálytalanság is borítékolható, így az 1.73-as szorzóban is lehet érték, amit erre kínálnak. A horvátoknál ugyanez a személy „Messi örzője”, Brozovic lehet, akinek sárga lapjáért 3.30-as odds ütné a markunkat.

Szabálytalanságokat figyelembe véve, ha Rodrigo de Paul belefeledkezne a rombolásba – ő szerezte ezen a vb-n a legtöbb labdát -, akkor két szabálytalanságot könnyedén elkövethet technikás horvát játékossal szemben 2.05-ért. A horvátoknál Mateo Kovacic, Dejan Lovren és Ivan Perisic esetében is 1,5-ös a határ a faultoknál, szinte mindegyiküknél duplázó feletti szorzón fogadhatunk a felettre: Perisic 2.33, Kovacic 2.30 és Lovren 2.08.

Unibet: Befizetési bónusz 20.000 Forintig és 60 ingyenes pörgetés új játékosoknak!
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A mérkőzéstipp játék nyertese roccsa

Gratulálunk, roccsa!

A nyertes tipp: 1, Lionel Messi, 29. perc, beküldve: 2022.12.13 10:13 CET