Kezdőlap Elemzések Mi vezetett Neymar és Brazília bukásához?

Mi vezetett Neymar és Brazília bukásához?

67
0
Neymar. Fotó: Salty View / Shutterstock.com

Brazília komoly favorit volt a világbajnoki címre, de Neymar és társai végül a negyeddöntőben elbuktak. Horvátország tudatosan rombolt, tördelte a találkozót, aminek végül meglett az eredménye, de önmagában ennyi elég volt a sikerhez?

Brazília elbukott, Neymar visszavonul?

Valószínűleg óriási pofon Neymar és Brazília számára az újabb negyeddöntős kiesés a világbajnokságon. Rögtön egy érdekességgel kezdjük, ugyanis Neymar még sosem játszott vb-n a legjobb négyben! Három világbajnokságon szerepelt eddig, de 2014-ben ki kellett hagynia az elődöntőt és a bronzmeccset, míg 2018-ban és 2022-ben a negyeddöntőben kiesett a Selecao.

A 2016-os olimpiai sikert leszámítva, nem nyert releváns tornát Brazíliával, megint favoritként bukott el, akárcsak 2014-ben. Neymar ezek után megfontolta a visszavonulást, hiszen a legközelebbi tornán már 34 éves lesz, közel sem biztos, hogy csúcsformában. Hiába akart ő lenni a legnagyobb és kikerülni Messi, illetve közvetve Ronaldo árnyékából, nem sikerült neki.

Ez a kudarc azonban nemcsak az övé, hanem a brazil kereté. Hiába van ugyanis egy rendkívül erős csapatuk, nincsenek felkészülve a modern futballra, ugyanis két éven belül már másodjára buknak el ugyanúgy. Tavaly a Copa Américán csak vergődtek, negyeddöntőben és elődöntőben egyaránt csak 1-0-ra tudtak nyerni, míg Argentína a fináléban egy nagyon hasonló játékkal nyert ellenük, mint most a horvátok.

Nem készültek fel erre Tite fiai?

Nehéz megítélni, hogy volt-e bármilyen más taktikája a braziloknak, mindenesetre Tite hozta a szokásos elgondolást, így Dalicnak nem volt nehéz dolga, amikor a kezdőt és a taktikát ki kellett jelölnie. Ami Dél-Korea ellen működött, az itt nem, ugyanis Horvátország két romboló középpályással készült, így vették ki a játékból a Neymar – Paquetá párost.

Volt azonban Dalicnak egy olyan húzása, amire nem tudott érdemben reagálni Brazília: Mario Pasalic játéka. A horvát támadó középpályás egy teljesen új poszton szerepelt, szinte első meccse volt ez jobbszélsőként. Korábban ugyanis Dalic ezen a poszton Kramaric – Vlasic duóból válogatott, de utóbbit nem lehetett kezdőként pályára küldeni, míg Kramaric esetében szerkezeti váltás történt.

Mindig egy klasszikus centerrel kezdett Horvátország (Livaja vagy Petkovic), de Brazília ellen ez nettó emberhátrány lett volna. Dalic így középre rendelte a mozgékonyabb Kramaricot, szélen pedig egy védekezni is tudó játékost vetett be. Megfigyelte, hogy Danilo rendre középre húzódik a baloldalról, így Pasalic előtt terület nyílik. Ezt az első 20 percben többször is kihasználta Horvátország, veszélyes helyzeteket teremtve.

Ez önmagában egy jó meglátás volt Dalictól, valószínűleg arra apelláltak, hogy hamar megszerzik a vezetést, majd utána beállnak védekezni. Ez végül nem jött össze, viszont tisztában voltak vele, ha továbbra is nyomás alatt tartják a brazilokat, akkor elfáradnak és a második félidőben ez a szűk rotációval rendelkező keret kap 2-3 gólt és kiesnek. Mit lehet tenni ebben az esetben?

Rombolni kell, hogy a másik csapatnak is nehéz legyen a mérkőzés. Nem szabad hagyni, hogy felpörögjön Brazília, mert akkor baj van. Középpályán elkövetett szabálytalanságok, lehetőleg messze a kaputól, az oldalvonal mellett. A horvátok a találkozón 22 szabálytalanságot követtek el, ha szimplán leosztanánk a 120 percre, akkor is 5 percenként történt volna egy horvát szabálytalanság. Azonban ennél jóval kevesebb volt az aktív játékidő, így szinte 1-2 percenként megszakították a játékot.

Megfojtották a széleket

Pasalic és Perisic szerepe rendkívül fontos volt a horvátoknál. Mindkét szél kapott egy-egy olyan plusz játékost, aki tud védekezni, így rendre ketten várták ott a brazil szélsőket. Neymar ugyan próbált kimozogni és létszámfölényes szituációkat kreálni, de ez csak elvétve sikerült. Ahogyan az is, hogy a brazilok felpörögjenek. Talán, ha 3×5 perc volt, amikor tényleg olyan sebességen játszottak, ahogyan tudnak.

Neymar ezt észre is vette, így egy idő után középen kezdett el helyzeteket létrehozni. Ebben az esetben azonban rendre Kovacic – Brozovic párosba ütközött. Itt emelnénk ki két cserét: Pasalic – Vlasic és Richarlison – Pedro. Vlasic nem védekezik úgy, mint Pasalic, szélről sem húzódott be senki, így a terület meglett Neymar előtt (Pedro elvitte előle a védőket), aki megszerezte a vezetést. Miért nem tudta tartani az előnyt Brazília?

Elcserélték magukat. Alex Sandro került a védelem jobbszárnyára, de ő balhátvéd. Érdemes megnézni a mozgását a gól előtt, ahogyan „kacsázik”, mert nem igazán tudja, kit is kéne fognia. Ilyen helyzetben sokkal hasznosabb lett volna egy rutinosabb játékost pályára küldeni, akinek ez a klasszikus posztja: Daniel Alvest.

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org