Kezdőlap Elemzések Hollandia rossz stratégiát választott

Hollandia rossz stratégiát választott

34
0
Nathan Aké - Fotó: Vlad1988/Shutterstock.com

Kissé érthetetlen volt Louis van Gaal döntése a Hollandia – Argentína negyeddöntőn, miért csak a 75. perc után kezdett el focizni a csapata. Mire vártak vajon a hollandok? Erre is keressük a választ, mint ahogyan arra is, hogy miként tudott továbbjutni Argentína. 

Elaludt Hollandia

Louis van Gaal egy rutinos szakvezető, aki 30 éve van ott az elitben. Ezért kissé furcsa, miért nem készült fel megfelelően a csapatával a negyeddöntőre. Pontosan tudta, hogy kivel játszanak, valószínűleg a vb előtt is sejtette, hogy a negyeddöntőben Messiék jönnek majd. Úgy tűnt, hogy tudatosan erre a párharcra készíti az övéit. Ehhez képest közvetlenül meccs előtt egy olyat húzott, amire nehéz logikus választ adni.

A hollandok középpályás dominanciája arra épül, hogy két robotoló játékos mellett, van még egy Klaasen típusú, aki visszatámad, aki képes tartani a labdákat, megfontoltan passzol. Van Gaal fogta, lecserélte őt Memphis Depayra, elől pedig gyors szélsők kezdtek. Amit felépített, azt le is rombolta ezzel, mert Depay inkább balszélső vagy csatár, mintsem irányító.

Azonban, ha nincs a hollandoknál a labda, akkor hogyan irányítsanak? Mivel Depay nem jó a középpályás védekezésben, ezért Gakpót kellett visszarendelni, akitől így „elvették” a lövéseit, pedig a legjobb formában lévő holland játékos volt. Beáldozta őt Van Gaal a saját taktikai hibája miatt. Gakpo kicsit posztidegenül mozgott, ezt használták ki az argentinok az első gól előtt, Messi kiválóan látta meg a területet, ahonnét Aké kimozdult.

A holland belső védők két oldalán lévő hátvédnek ugyanis a vártnál is többet kellett kilépnie a hátsó alakzatból. Ez egyfelől annak köszönhető, hogy az argentin játékosok folyamatosan mozogtak, így sem Timber, sem Aké nem tudta lekövetni, kit is kéne fognia. Másfelől, Gakpo mozgása miatt, harmadrészr Dumfries és Blind sem zártak vissza rendesen, így lyukak keletkeztek a védősorban.

Botrányos játékvezetés

Nem mehetünk el szó nélkül Antonio Mateu Lahoz „munkája” mellett sem. A spanyol bíró pocsék teljesítményt nyújtott, meccs kezdetén nem tudta megállítani a növekvő feszültségét. A rossz döntéseivel csak tetézte ezt, mindkét oldalon elmaradtak kiállítások, ráadásul több fals ítélet is volt. Következetlen volt, alig hozott jó döntést, aminek hatására káosz alakult ki.

A második félidőben már elszabadultak az indulatok, több összeszólalkozás is volt, majd 20 szabálytalanság és 7 sárga lap csak ebben a játékrészben! A meccsek többségében összesen akad ennyi durvaság. Lahoz döntései befolyásolták a találkozó végkimenetelét is, voltak olyan játékosok, akiknek rég nem is kellett volna pályán lennie, mert több durva szabálytalanságot is elkövettek.

Argentína és a fegyelem hiánya

A jelenlegi argentin csapat még úgyis jóval fegyelmezetebb – mint a 2000-es évek válogatottja -, hogy a meccsek végére rendszeresen szétesnek. Szaúd-Arábia ellen a második félidő elején, lengyelek ellen a hosszabbításban, Ausztrália ellen az utolsó 10 percben, míg a hollandokkal szemben az utolsó 20 percben fogyott el Argentína. És itt most nem a támadósorról beszélünk, hanem a védelemről.

Ahogy átveszi az irányítást a rivális a mérkőzés végén, úgy kezdenek el bizonytalankodni Otamendiék. Olyan hibákat követnek el, amiket a meccs korábbi szakaszaiban nem. Kevés az önmagában, hogy Emi Martínez személyében van egy bravúrkapusuk, ha elől a mezőnyjátékosok csődöt mondanak. Egyelőre képlékeny, hogy ez amiatt van, mert nem kaptak megfelelő fizikális felkészítést, vagy taktikai okok húzódnak meg mögötte.

Argentína másik nagy problémája, hogy a csapat rendkívüli módon függ Lionel Messitől. Eddig szerencséjük volt, hogy az ellenfelek tartottak Messitől, aki ráadásul minden meccsen egyszer villant, de erre nem lehet egy vb-t alapozni. Ha Messi eltűnik a pályán – szeret csak úgy sétálgatni -, akkor Argentína kontrollja megszűnik és kezdődnek a problémák. Hollandia ellen ez a teljesítmény elég volt, de képesek így döntőbe jutni?

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org