Kialakult a 2022-es labdarúgó világbajnokság döntője, ahol Argentína és Franciaország mérheti össze erejét, jöhet az Mbappé – Messi csata. Igazi taktikai harc várható, ahol döntő fontosságú lesz, hogy melyik csapat tudja rákényszeríteni akaratát a másikra. Ez azonban kétélű fegyver lehet. Vajon Karim Benzema világbajnok lesz? 

Történelmi múlt, avagy vissza a gyökerekhez

Az első világbajnokságon már találkozott egymással a két válogatott, akkor Luis Monti góljával nyert Argentína. Az 1930-as vb-t követően 48 évet kellett várni a következő összecsapásukra. Argentínában a házigazda tudott nyerni 2-1-re, Daniel Passarella és Leopoldo Luque góljaival, majd később vb-címet nyert Kempes vezetésével a válogatottjuk.

A következő téttel bíró meccsre is több, mint 40 évet kellett várni, hiszen a 2018-as vb-n a nyolcaddöntőn Franciaország 4-3-ra nyert, Antoine Griezmann, Benjamin Pavard és Kylian Mbappé két góljával. Ezt a tornát a franciák nyerték, érdekesség, hogy amikor ez a két nemzet találkozott a vb-n, akkor valamelyikük biztosan döntőt játszott, két esetben pedig meg is nyerte a trófeát.

Scaloni és Deschamps párharca

Taktikai szempontból az utóbbi évek legérdekesebb döntője lehet. Azért is mondjuk ezt, mert az elmúlt években mindig egyértelmű volt a leosztás: egyik csapat a domináns (olykor az „átverő”), míg a másik, akivel szórakoznak (az átverést „elszenvedő). Az elmúlt három vb-döntőn pontosan ez történt: minden esetben megvolt a domináns (spanyol, francia és német), viszont rendre más-más taktikát választottak az utolsó meccsükre.

Most azonban két egyforma csapat játszik majd, akik képesek egyaránt dominálni egy meccsen, de ugyanúgy átadni a teret a másik félnek, hogy aztán kontrából veszélyeztessenek. Deschamps és Scaloni is tud „átverő” képében tetszelegni, amikor megtévesztik az ellenfél csapatát. A kérdés inkább itt az lesz, hogy melyik edző tudja kimozdítani az ellenfelet a komfortzónából?

Ez a finálé ugyanis a megtévesztésről szólhat. Ahogyan 2018-ban, úgy most sem biztos, hogy az a csapat fogja nyerni a trófeát, aki többet birtokolja a labdát. Akkor Horvátország 61%-ban tartotta magánál a labdát, de kikaptak 4-2-re. Mindkét most döntőbe került válogatott akkor igazán erős, ha a középpályáról kell kontrát indítani. Ezt valószínűleg tudják egymásról, így a védelmeket túlbiztosíthatják.

Ekkor jön képbe az, hogy felállt védelemmel szemben kell játszani. A franciáknál ebben az esetben egy-egy átlövés vagy Mbappé cselei segíthetnek, míg az argentinoknál Messi klasszisa. Fizikálisan lényegesen erősebb Franciaország, viszont a váratlan megoldások jobbára Argentína oldalán vannak. A 2018-as nyolcaddöntőben egy lényegesen rosszabb argentin csapat szorongatta meg úgy a franciákat, mint a torna során senki más.

Segítők fontos szerepkörben

Mindenki a Messi – Mbappé csatáról beszél, de sokkal fontosabb lehet, hogy muzsikálnak a háttérben meghúzódó játékosok. A franciáknál csúcsformában van Olivier Giroud és Antoine Griezmann, míg az argentin keretből Júlio Alvárez és Rodrigo de Paul remeklését érdemes kiemelni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mindkét cseresorban akadnak olyan játékosok, akik meccseket döntenek el.

Ángel Di María a döntőig szinte jegelve volt sérülése miatt, de Paulo Dybala is 3-0-s előnynél kapott pár percet az elődöntőben. Könnyedén megeshet, hogy akár a döntőben valamelyikükre nagyobb szerep hárulhat, ahogyan a másik oldalon Marcus Thuramra, aki rendre jól száll be a meccsekbe és lökést ad a csapatnak. További jó hír lehet, hogy a fináléra elvileg az összes sérült felépül, említett Di María mellett, Upamecano és Rabiot is.

Foci-vb döntő Podcast

Mire fogadjunk az Argentína – Franciaország mérkőzésen?

Végletekben érdemes gondolkodni, hiszen lehet ebből egy kiváló meccs, amely hozhat akár 4-5 gólt is, ebben az esetben a 3,5 feletti piacot érdemes megcélozni 5.10-es szorzóért. Mindkét csapat képes igazi adok-kapok meccsre, ráadásul egyik védelem sem stabil, mindegyikben ott van a bekapott gól lehetősége. A másik véglet, hogy mindkét edző túlbiztosít, így egyetlen találat dönt majd a győztesről.

Az 1,5 gól alatti opcióra ebben az esetben 2.70 van, de már akkor is profitot termelünk, ha nem pontosan két gól lesz a fináléban, ugyanis a 2,5 overre 2.50-et kínálnak. A gólok kapcsán haladva tovább, meggondolandó egy mindkét csapat gólt szerez opció is.

A győztes kiléte szempontjából kiegyenlítettek az esélyek, senki sem tudja, ki fog nyerni. A két csapatra a cikk írásának pillanatában 2.88-as szorzó van, míg döntetlenre 3.00-as. Érdemes inkább az egyéni teljesítményekre koncentrálni. Júlió Alvárez kiváló formában, ahogyan a másik oldalon Olivier Giroud is. Mindkét válogatott biztosan ügyel majd a másik szupersztárjára, így Alvárez és Giroud is profitálhat ebből, előbbi góljára 4.70, míg utóbbi találatára 4.00-es szorzó van.

A 100. válogatott mérkőzésére készülő Nicolás Otamendi esetében a sárga lap lehet egy jó irány, ugyanis az argentin védő az elmúlt években a fontos meccseken rendre lapot kapott a válogatottban (2018-as nyolcaddöntő a franciák ellen, 2021-es Copa América döntő, ezen a vb-n a negyed- és az elődöntő). Arra, hogy sárga lapot kap 3.60-as szorzón fogadhatunk.

A szabálytalanságok piacán a franciáknál Adrien Rabiot durvaságában lehet érték. Átlagban 1,5 szabálytalanságot csinál meccsenként, de most Messi lesz a túloldalon. Rabiot 1,5 feletti szabálytalanságára 2.04-es szorzó van. Messi esetében 0,5-es határt állapítottak meg. Itt bőven van érték 1.77-ért az overben, általában egyszer szabálytalankodik meccsenként.

A cikkben megjelenő nyereményszorzók az Unibet irodától származnak, s az alábbi időpontban voltak érvényesek: 2022 december 15., 13:00CET! Játssz felelősen! BeGambleAware.org 18+

Unibet: Befizetési bónusz 20.000 Forintig és 60 ingyenes pörgetés új játékosoknak!
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A mérkőzéstipp játék nyertese LuckyBeny

Gratulálunk, LuckyBeny!

A nyertes tipp: X, Lionel Messi, 39. perc, beküldve: 2022.12.18 15:17 CET