Kezdőlap Elemzések Miért kevés a kiállítás a 2022-es világbajnokságon?

Miért kevés a kiállítás a 2022-es világbajnokságon?

79
0
Fotó: Review News / Shutterstock

A foci-világbajnokságon központi téma lett a kiállítás, miszerint alig mutatnak fel piros lapot a játékvezetők. Mennyire igaz ez az elmúlt tornákhoz viszonyítva? Ezen felül megvizsgáltuk, hogy a topligákban mennyi piros lapot osztanak ki és ez milyen arányban van a katari mutatókkal. 

Nincs elég kiállítás?

A csoportkör után azt lehetett érezni, hogy alig akarnak piros lapot osztani a bírók. Mindössze két kiállítás történt, így kissé csalódottak voltak az emberek, ez azonban egy tudatos döntés volt a FIFA részéről. A korábbi remek játékvezető, Pierluigi Collina lett 2017-ben a FIFA Játékvezetői Bizottságának elnöke. Érkezésével megváltoztak a nézetek, ez már a 2018-as oroszországi tornán is érezhető volt: mindössze négy piros lapot osztottak ki.

Először azonban érdemes megvizsgálni, hogy ez a négy kiállítás vajon mennyire kevés? Az első vb-re 1930-ra került sor, ahol mindössze egyetlen piros lapot mutattak fel. A szabályrendszer is más volt, mindenesetre az 1962-es chilei tornáig nem „dúskáltak” a kiállításokban. Ez volt az esemény, ahol hat alkalommal állítottak ki játékosokat. Az 1970-es torna több szempontból is különleges volt – valaha volt legjobb teljesítményével nyertek a brazilok -, abból a szempontból is, hogy nem történt kiállítás.

Emiatt is megdöbbentő, mekkora változás történt a ’80-as években, amikor az átlag 3-5 piros lapról az 1986-os vb-n megugrott előbb nyolcra, majd 1990-ben Olaszországban 16-ra a kiállítások száma. A következő tornákon egy olyan átlagot hoztak, amire később a topligák vizsgálata során visszatérünk.

  • 1994: 15 piros lap
  • 1998: 22 piros lap
  • 2002: 17 piros lap
  • 2006: 26 piros lap
  • 2010: 17 piros lap
  • 2014: 10 piros lap

A 2006-os torna egyértelműen kiugróra sikerült, ezt valószínűleg sosem fogjuk elérni kiállítások tekintetében. Az átlag viszont 15-17 körül mozgott ebben az években, ami megfelel egy 25% körüli aránynak.

Mi a helyzet az elit bajnokságokban?

Jogos a kérdés, hogy vajon mennyire tűnik soknak ez a 15-17 piros lap egy vb-n? A 32-es mezőny esetében 64 mérkőzést rendeznek, míg mondjuk egy Serie A-ban vagy LaLigában évente 380 mérkőzést. Ezért talán fel sem tűnik, de mindkét ligában pontosan 92-92 kiállítás történt, ami 24%. Az olasz első osztályt figyelembe véve, mindössze egyetlen szezon volt, amikor nem haladták meg ezt az arányt!

A spanyol ligában ez a mutató 18-25% közé esett az elmúlt években, de mi a helyzet az angol élvonallal? A Premier League küzdelmeiben egy megdöbbentő adatra bukkanhatunk, ugyanis az elmúlt hat évben állandóan hozták a 38-50 kiállítás közötti mutatót, ami 11%-ot jelent. Ez már jóval közelebb van az elmúlt két vb-n tapasztalható 6-8%-hoz. Lehetséges, hogy Angliában elindultak az új irány felé?

Nem kiállításokkal akarják eldönteni a meccseket, ugyanakkor Collina Katarban felhívta a figyelmet arra, hogy az eldurvuló mérkőzéseket valamilyen módon meg kell majd állítani. Nem biztos, hogy ennek hatására, de a negyeddöntők során két piros lapot is kiosztottak. Egyelőre képlékeny, hogy a FIFA és elsősorban Collina elképzelései miként változtatják majd hosszabb távon a különböző versenyeket, legyen szó vb-ről, BL-ről vagy akár a Serie A-ról.

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org