Azért szép a világbajnokság, mert ilyen izgalmas párosításokat képes eredményezni, hiszen ilyen tét mellett, Anglia és Szenegál nem tudna találkozni. Sok gólt szereztek az angolok, miközben a szenegáliak biztonsági és gyors játékra törekedve érték el a nyolcaddöntőt.

Hiányzik a szenegáliak legnagyobb sztárja

Aliou Cissé kénytelen volt megoldani az eddigieket Sadio Mané nélkül, akinek hiába segítettek boszorkányok a felgyógyulásban, nem tud részt venni a világbajnokságon. Az első meccsen nagyon taktikusan, kontrákra rendezkedtek be, és egészen jól is működött a dolog, de valahogy a szerencse inkább a hollandokkal volt. A szenegáli retesz annyira jól működött, hogy 84 percen át a hollandok nem találták el a kapujukat, de aztán Fortuan is fogta a fapapucsosok kezét, végül pedig 2:0-ra nyertek, gyakorlatilag két igazi helyzetből. Az utolsó pillanatban módosult nagyot szenegáli taktika, Cissé kihozta a maximumot a dologból.

Aliou Cissé. Fotó: Marco Iacobucci Epp / Shutterstock.com

A gyengécske katari válogatott ellen aztán nem kellett túlságosan sok taktikai húzás, el is mentek 2:0-ra, majd jött egy olyan dolog, amire mindenképp figyelniük kell, kicsit bealudtak és olyan védelmi hibáik voltak, amiket még a katariak is képesek kihasználni. Jött is a szépítő találat, és az ébresztő a szenegáliaknak, végül 3:1-re nyertek. Az utolsó körben szintén előnyhöz jutottak, egyenlített Ecuador, de onnan is tudtak váltani, és megnyerni a meccset 2:1-re a végére. Hiányzik Mané, a támadójátékuk inkább kivárásra játszik, az ellenfél hibáira, de védelmük egyszerűen nem képes 90 percig koncentrálni.

Southgate nem a legjobb angol kapitány

Egy csapat igazi tudása és egy kapitány hozzáértése akkor jön ki leginkább, ha ellenállásba ütközik. Működhet egyfajta alapjáték sok esetben, illetve a kiválasztási rendszer ülhet sok esetben, de ha egyszer nem jön be, akkor váltani kellene. Ez nem megy igazán Gareth Southgate-nek, aki azért érezheti, hogy csak akkor veszik elő, ha épp nem jön az eredmény. Az első és utolsó csoportmeccseken után csak a Coming home-ot szólatta az angol sajtó, de a második körös gyengébb teljesítmény kapcsán a kapitány vették elő, és már meneszteni akarták.

Gareth Southgate. Fotó: Belish / Shutterstock.com

Az angol támadókra ha csak a számokat nézzük, nagy panasz nem lehet, hiszen messze nem ők lőttek legtöbbet kapura, és mégis ők szerezték a legtöbb gólt a tornán. A harmadik helyen állnak labdabirtoklásban, passzhatékonyságok is közel 90%-os, és lapos szabálytalanságuk sincsen egyelőre. Harry Kane átment inkább előkészítő szerepbe, három gólpassza is van már, miközben hat különböző játékosuk is képes volt már betalálni az ellenfelek hálójába. Mindezt csak azért emelem ki, mert korábban jeleztem, a szenegáli védelem nem képes végig kitartani.

Mire fogadjunk az Anglia – Szenegál mérkőzésen?

Az angolok szerintem továbbjuthatnak, de biztosan nem lesz egyszerű dolguk, mert a szenegáliak legnagyobb sztárjuk nélkül is képesek igazán jó és taktikus játékra. Mindezek ellenére, támadásban annyira sokrétűek tudnak lenni Sakáék, hogy azt nem tudja nulla gólon tartani az afrikai védelem. Nem zárnám ki a mindkét csapat szerez gól lehetőségét sem, statisztikai fogadás terén pedig a fölényes angol labdabirtoklás tűnik valószínűnek.

Unibet: Befizetési bónusz 20.000 Forintig és 60 ingyenes pörgetés új játékosoknak!
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A mérkőzéstipp játék nyertese Elbado33

Gratulálunk, Elbado33!

A nyertes tipp: 1, Marcus Rashford, 17. perc, beküldve: 2022.12.04 15:28 CET