Két védekező jellegű csapat találkozója, amelyen igazán senki sem akarja a labdát, csak annyi időre, amíg támad vele. Valakinél azért lennie kell a játékszernek és az irániak középpályáját elnézve, nem ők lesznek a dominánsak, hanem a rutinos walesiek.

Unalmasan védekező Wales

Saját meglátásom szerint, a walesiek taktikája az USA ellen gyorsan csődöt mondott, az amerikaiak ügyesen játszották szélre a labdát, és a védelem mögé tudtak kerülni, pedig simán nyolc emberrel is védekezett Wales. Kapufát is találtak Pulisicék, meg gólt is szereztek, más kérdés, hogy utána az előnyt nem tudták megtartani. Viszont egyértelműen látszott mi az alapjátéka Walesnek: védekezés 3-5-2-ben, időszakosan feljebb tolt védelemmel és minden bizodalmuk az előrevágott labda volt, amivel Bale-t keresték. Ez azért meglehetősen sovány taktikai repertoár, amit javított a rutin, amely apró jelekből is látszott, kiharcolt bedobások vagy épp szögletek formájában.

Gareth Bale – Fotó: ph.FAB/Shutterstock.com

A visszavont védekezés nem működhet az irániak ellen, és nem azért mert az iráni ellentámadás veszélyesebb, mint mondjuk az amerikai, hanem egyszerűen nem kell Iránnak a labda. Ők még a walesieknél is kevésbé akarnak dominálni és támadni, ezért most egy másfajta játékot fogunk látni Bale-től és társaitól. Szerintem ez nekik komfortzónán kívüli lesz, nincsenek is igazán labdabiztos és labdajáratásra alkalmas játékosaik, ezért akadozni fog a gépezet, és nem lesz jó meccs. Mellettük szól a rutin, illetve a magasabb szinten szerzett tudás, de nem hinném, hogy toronymagas esélyesei lennének a találkozónak.

Irán hibái után zakót kapott

Lényegében hasonlókat élt át az iráni válogatott, mint amit Wales az első körben. Volt egy tervük, egész pontosan a védekezés és kivárás a kontrákra. Nekik sem sikerült jól reprezentálni ezt a dolgot, pedig ők aztán még inkább védekeztek, 5-4-1-ben, tehát kilenc ember csak arra figyelt, hogy az angolok ne okozzanak gondot. Az angolok aztán a széleken voltak veszélyesek, lendületből, cselekkel, egyéni megoldásokkal elérték, hogy simán beadhassák a labdákat, középen pedig egészen hatékonyan tudtak élni a lehetőségekkel. A második angol találat lényegében megölte az iráni taktikát, onnantól már igazából csak az volt a kérdés, hogy lesznek-e még gólok és ha igen, mennyi.

Mehdi Taremi. Fotó: Alizada Studios / Shutterstock.com

Az iráni labdabirtoklás 21.9% volt az első körben, míg Wales esetében ez a szám 41.1% lett, és mégis az irániak több gólt szereztek. Az iráni támadások nagyon hatékonyak, néhány passzból épülnek fel, ezért ha épp jobb formában van a védelem, akkor azért tudnak gondokat okozni. Eleve nem fog akkora nyomást helyezni rájuk Wales, mint amekkorát Anglia, ezért az ő játékuk is módosulni fog. Az viszont biztos, hogy tőlük is több kell védekezésben, ha már ez a fő erősségük. Nem engedhetik meg maguknak, hogy a széleket ennyire kontroll nélkül hagyják, ráadásul ennyi védekező játékossal.

Mire fogadjunk a Wales – Irán összecsapáson?

A találkozó esélyesei nálam a walesiek, képzettebb és szervezettebb együttesnek tartom őket, mint az iráni válogatottat. Kemény csata lesz, lehetnek lapok majd, amire különösen élőben lehet majd jól fogadni, látva a lelki állapotok alakulását, illetve a játék gyorsaságát, és az arra lassan vagy épp jól reagáló védőket. Habár nem ezt diktálja a józan ész, nekem a védelmek gyengébb periódusai miatt, a mindkét csapat szerez gólt tetszik. Ellene szól, nagyjából minden, egyik fél sem akar igazán támadni, és esetlegesek voltak eddig a kontráik is, de mégis ez ragadt be nálam.

Unibet: Befizetési bónusz 20.000 Forintig és 60 ingyenes pörgetés új játékosoknak!
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A mérkőzéstipp játék nyertese oakland23

Gratulálunk, oakland23!

A nyertes tipp: 2, Mehdi Taremi, 30. perc, beküldve: 2022.11.25 10:43 CET