Sokan arra gondolnak, hogy Spanyolország el akarta kerülni a brazilokat és egy könnyebbnek hitt ágat választott az egyenes kieséses rendszerben, ezért aztán hagyta nyerni a japánokat. Eközben valószínűleg szimplán örül a továbbjutásnak Marokkó!

Végletes stílusok találkozása

Luis Enrique azt a játékot hozza a spanyol válogatottal, amiben a labdarúgó karrierje is telt. Sok-sok passz, ritmusváltások, dominancia. Messze a hispánok passzolták a legtöbbet eddig a világbajnokságon, 2737-nél járnak három találkozó után, miközben Marokkó 1049-szer passzolt összesen a csoportkörben. Merőben eltérő differenciát láthatunk, ha megnézzük a pontos hosszú átadások számát, melyben a spanyolok 118-nál, míg a marokkóiak 68-nál járnak. Ez már mutatja, hogy a spanyol tili-toli rövid indításokat jelent, míg az afrikaiak másban gondolkodnak.

Luis Enrique. Fotó: Natursports / Shutterstock.com

Hosszú indítások, gyors ellentámadások labdaszerzés esetén, ezt próbálja játszani a marokkói válogatott. Ziyech és Hakimi oldala egyértelműen aktívabb, hozzájuk fűződik a legtöbb kulcsátadás, tehát az offenzívákat meghatározó és alapjaiban mozgató passzokat. Ziyech egyszer már betalált és asszisztja is van, miközben voltak szerelései, sőt az élmezőnyben van ebben csapaton belül. Egy ilyen játékrendszerben a védekezés nagyon fontos, mindenki kiveszi a részét belőle, megalapozza a támadások lehetőségét.

A védelmek fontossága

Ha pusztán a kapott gólokat nézzük, Hakimiék jobban teljesítettek, igazából elmondhatják magukról, hogy egyetlen csoportellenfelük sem tudta mattolni őket. Egyetlen kapott góljuk van, ami öngól volt, a Kanada elleni találkozón, ezen kívül nullán tartották Belgiumot és Horvátországot. Sokkal kevesebb lövést engedtek az ellenfeleknek a tizenhatoson belülről, mint a spanyolok, pedig lényegesen kevesebbet volt náluk a labda. Minden játékost figyelembe véve a tornán, Hakimi szerelte a legtöbbet!

Achraf Hakimi. Fotó: Marco Iacobucci Epp / Shutterstock.com

A spanyolok egyik gyengeségének a torna előtt a védelmüket tartottuk csapatleírásukban röviden kifejtve, valamennyire ez már meg is mutatkozott. Támadásban és birtoklásban hozzák, amit szoktak, közben a németek és japánok is gólt tudtak szerezni ellenük. Costa Rica nem igazán mérvadó, mert azon a találkozón egyetlen kapura lövése sem volt a dél-amerikai válogatottnak. Nyomás alatt viszont eddig mindig megrogytak, és meglehetősen hatékonyan tud támadni Marokkó!

Mire fogadjunk a Marokkó – Spanyolország mérkőzésen?

Nekem a mindkét csapat szerez gólt opció tetszik igazán, mert a két ellentétes póluson lévő csapatok, tudják majd játszani saját stílusukat. Amiben erősek támadásban, annak most lesz tere, és a védelmek talán pont annak kivédésére nem alkalmasak. Természetesen dönthetnek biztonsági játék mellett, a spanyolok nyertek már meg így világbajnokságot, tehát mindamellett hogy gólokat várok pusztán taktikákból kiindulva, akár hosszabbításig eljuthatnak. Szerény véleményem a 2:1-es spanyol siker!

Unibet: Befizetési bónusz 20.000 Forintig és 60 ingyenes pörgetés új játékosoknak!
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A mérkőzéstipp játék nyertese HT

Gratulálunk, HT!

A nyertes tipp: X, Ferran Torres, 37. perc, beküldve: 2022.12.06 15:45 CET