Kezdőlap Színes Hogyan teljesítettek a korábbi házigazdák?

Hogyan teljesítettek a korábbi házigazdák?

24
0
vb-házigazdák
Fotó: Shutterstock.com/GR.Stocks

A házigazda Katar abban reménykedett, hogy a hazai pályán való szereplés növelheti esélyeit a világbajnokságon való eredményesebb szereplésre és ez a gondolat igaz is volt egyes korábbi vb-házigazdák tornáira. A 22. alkalommal megrendezett világbajnokságon azonban Katar már a csoportkörben kiesett.

Sokan gondolják úgy, hogy a házigazdák előnyben vannak, mivel ismerős környezetben játszanak és hűséges helyi szurkolótáborral rendelkeznek. Azonban csak hat alkalommal fordult elő, hogy a házigazda ország emelhette magasba a trófeát.

Uruguay korán letette a névjegyét

Uruguay-t sokáig nem tartották komoly esélyesnek a világbajnokságon, de ők voltak az első nemzet, amely megnyerte a versenyt. 1930-ban mindössze 13 csapat vett részt a négy csoportban és minden csoport győztese az elődöntőbe jutott.

A La Celeste 6-1-re verte Jugoszláviát a negyeddöntőben majd a montevideói döntőben Argentína ellen 4-2-re diadalmaskodott.

Brazília számára nem volt tündérmesébe illő befejezés

Brazília, amelyre 4.50-es szorzón fogadhatunk a katari torna megnyerésére, ötszörös vb-győztes, de hazai pályán még soha nem tudtak győzedelmeskedni, annak ellenére, hogy azon kevés nemzetek közé tartoznak, amelyek kétszer is házigazdái voltak a világbajnokságnak.

1950-ben bejutottak a döntőbe, de a torna csalódással végződött számukra, mivel Uruguay 2-1-re győzött a Rio de Janeiró-i Maracana stadionban. A Selecao 2014-ben másodszor is házigazda volt és reményeik nagyrészt a Barcelonában akkoriban sztárként szereplő Neymarra alapozták.

Neymar, aki 13.00-as oddsal esélyes az Aranycipő elnyerésére Katarban, négyszer talált be a csoportkörben, hogy Brazíliát a nyolcaddöntőbe segítse és ő szerezte a döntő pontrúgást a Chile elleni büntetőpárbajban. A Kolumbia elleni 2-1-es győzelemmel Brazília bejutott az elődöntőbe, de ennek nagy ára volt, mivel Neymar csigolyatörést szenvedett, így a torna hátralévő részében nem léphet pályára.

Az ő hiánya nagy csapásnak bizonyult, mivel Németország 7-1-es győzelmet aratott a negyeddöntőben és Brazília nem kapott esélyt a címvédésre hazai pályán.

A dél-amerikai rivális Argentína (12.00 -es szorzón fogadhatunk jelenleg arra, hogy az argentinok nyernek) kétszeres győztes és az egyik győzelmet 1978-ban hazai pályán aratta. A Buenos Aries-i Estadio Monumental 71483 nézője zsúfolásig megtelt, amikor Argentína hosszabbításban 3-1-es győzelmet aratott Hollandia felett.

Az európai kvartett hozta a formáját

Olaszország, Anglia, Nyugat-Németország és Franciaország mindannyian nyertek már tornát saját hazájukban. Az Azzurri volt az első, aki 1934-ben házigazdaként ezt megtette és a döntőben 2-1-re legyőzte Csehszlovákiát.1990-ben ismét ők kapták meg a rendezés jogát, de nem tudták megismételni az 1934-es bravúrt, miután az elődöntőben büntetőkkel kikaptak Argentínától.

A világbajnokságot 1996-ban angol földön rendezték meg és annak ellenére, hogy a nyitó csoportmeccsükön döntetlent értek el, Anglia megnyerte a világbajnokságot. Azóta is ez a britek egyetlen sikeres kampánya.

Franciaország (8.00 -ás odds szerepel jelenleg a győzelmére) egészíti ki az európai nemzetek kvartettjét, amely saját szurkolói előtt végezhette el a nemes feladatot. A Les Bleus 1998-ban a párizsi döntőben emlékezetes 3-0-ás győzelmet aratott a favorit Brazília felett.

Spanyolország 1982-ben, amikor otthont adhatott a versenynek, komolyan alulmaradt, mivel már a második csoportkörben kiesett és a döntőben Olaszország 3-1-re legyőzte Nyugat-Németországot a madridi Santiago Bernabeu stadionban.

A vb-házigazda szerep lendületet adhat

A korábban említett házigazdák mind nagy névnek számítanak a nemzetközi színtéren, de van némi bizonyíték arra, hogy a kisebb nemzetek számára is előnyös lehet a dicsőségre való törekvés. 1958-ban Svédország volt a házigazda, és a döntőbe jutás volt a valaha legjobb szereplésük, de Brazíliával szemben alulmaradtak.

Chile is ebbe a kategóriába tartozik, a legeredményesebb teljesítményük – a harmadik hely – 1962-ben született hazai pályán. Mexikó azon kevés nemzetek egyike, amely kétszer volt házigazda, és mindkét alkalommal csak a negyeddöntőig jutott és ezt a sorozatot még soha nem sikerült túlszárnyalnia.

Dél-Korea legjobb szereplése akkor volt, amikor 2022-ben Japánnal közösen rendezték meg a tornát és a negyedik helyen végeztek, Japán azonban nem jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

A 2010-es kiadásra Dél-Afrikában került sor, de a házigazda nem tudott továbbjutni a csoportkörből. Oroszország volt a legutóbbi házigazda és négy egymást követő csoportkörből való kiesés után a negyeddöntőig jutottak hazai pályán.

Az oddsok a bet365 fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2022.11.30., 22:00.

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org