Home Csapatok H csoport Uruguay

Uruguay

A kétszeres világbajnok, akikről többször is elmondták, hogy kezdetben övék volt a világ legjobb válogatottja, világbajnokságokat nyertek, majd utána a világ elszaladt mellettük. Az elmúlt 70 évben Uruguay nem tudott még csak dobogóra sem állni, hiába nyertek több Copa Américát, a világbajnokságon rendre elvéreztek. Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a nagy generáció megmaradt játékosainak utolsó tornája lesz ez Katarban!

Uruguay szereplése a korábbi világbajnokságokon

A történelemben valószínűleg nem lesz még egy olyan válogatott, mint Uruguay, amely első két világbajnokságát megnyerte, de talán túl korán értek fel a csúcsra, mert azóta sem sikerült megismételni a bravúrt. Felmerül a kérdés, mi lett volna, ha az 1934 és 1938-as vb-n is indulnak, nem utasítják vissza a részvételt? Ezt már sosem tudjuk meg, az viszont biztos, hogy azóta elvétve volt olyan torna, amire ne jutottak volna ki, viszont sikerességben már elmaradtak a Scarone majd Schiaffino fémjelezte korosztályoktól. Az 1970-es vb-n negyedik helyet értek el, de már közel sem volt olyan kiemelkedő a játékuk, mint 20 évvel korábban, inkább a védekezésüknek (és durvaságuknak) köszönhették a sikert.

Az 1980-as években az Enzo Francescoli által vezetett csapat többre lehetett volna hivatott, de abban az időszakban temérdek tehetség volt a labdarúgásban, így érthető, hogy nem tudtak legjobb nyolcba sem kerülni a vb-ken. A következő nagy eredményt a 2010-es világbajnokságon érték el, amikor jött a generációváltás. A Diego Forlán által vezetett rutinosabb játékosok mellé bekerült az Edinson Cavani, Luis Suárez, Diego Godín, Fernando Muslera és Martín Cáceres fiatal mag, akikkel hosszabb távon is lehetet tervezni. Ez a csapat végül 4. helyet szerzett, de érezhetően több volt bennük, valószínűleg Luis Suárez negyeddöntős kiállíátása is nagyban befolyásolta a sikerességüket.

Hogyan jutott ki Uruguay a vb-re?

Egy korszakos edzőt kellett elküldeni ahhoz, hogy Uruguay kijusson a vb-re. Óscar Tabárez neve egybeforrt az ország válogatottjával, másfél évtizeden át irányította a csapatot, több vb-n is szerepeltek, Copa Américát nyertek, kívül-belül ismerte a Suárez-féle csapatot. Azonban a 2022-es selejtezőkre elfogyott a lendület, sok volt a döntetlen és a zsinórban elszenvedett négy vereség után (Bolívia elleni 3-0 volt a tetőpont), úgy döntöttek, hogy új szakvezető kell, így esett a választás Diego Alonsóra. Uruguay szénája nem állt jól, több gond is felmerült, hiszen a sok döntetlen és vereség miatt nyerni kellett volna az utolsó meccseket, ráadásul sem Suárez, sem Cavani nem voltak formában.

Kellett egy új stratégia, miközben fiatalokat is be kellett volna építeni rövid idő alatt, mert érezhetően nem harapott úgy a keret, mint Suárez fénykorában. Mitől klasszis Suárez és Cavani? Azért, mert hiába múltak már el 35 évesek, amikor kellett, akkor hozták a gólokat, Suárez az utolsó négy meccsen hármat vállalt, Cavani egyet, így a válogatott megnyerte a legutóbbi négy találkozót, annyi pontot szereztek, mint az azt megelőző 14 forduló során! Uruguay megint kvalifikálta magát a vb-re, ahol egy olyan helyzet állhat elő, mint 2010-ben: most Luis Suárez és a többiek az öregek, míg Federico Valverde, Darwin Núnez és Ronald Araújo a fiatalok (sajnos utóbbi biztosan kihagyja a vb-t, de a jövőben oszlopa lehet a védelemnek).

Az uruguayi válogatott taktikája és kulcsjátékosai

Elindult a megújulás felé Uruguay, amire nagy szükségük volt. Diego Alonso lett az edző, így a Tabárez-éra végéhez ért, ideje volt, mert nagyon szenvedtek. Alonso kezdetben nehezen találta az összhangot a kerettel, de sok ideje nem volt, hiszen a nyakán volt a vb-selejtező. A rutinos rókák megmentették őt, így végül a világbajnoki csapatban helyet kapott Luis Suárez, Edinson Cavani, Fernando Muslera, Diego Godín és Martín Cáceres is, minden bizonnyal kezdők lesznek Katarban is. Mindannyian elmúltak már 35 évesek, igazi retro csapat lehet ez, kiegészülve olyan fiatalokkal, mint Federico Valverde, Rodrigo Bentancur, Ronald Araújo, José Giménez és Darwin Núnez. Azért is érdekes ez a keret, mert az egyik mag a 35 év körüliek, míg a másik a 25 évesek. Nincsen átmenet.

Edinson Cavani – Fotó: A.RICARDO/Shutterstock.com

A keret viszont bivalyerős, nincs mit szépíteni rajta, hiszen Godín mellé újból olyan védők kerültek, akikkel elit lehet Uruguay védekezése, minden azon múlik, hogy a korábban sérüléssel bajlódó Giménez és Araújo milyen állapotban lesz a tornán. Középpályán az egyik vezér a friss Libertadores-kupagyőztes Giorgian de Arrascaeta lehet, illetve a Real Madrid csillaga, Federico Valverde. Velük ez is masszív csapatrész lesz, elől pedig megteheti azt Diego Alonso, hogy rotálja a Núnez – Suárez – Cavani triót. Bármelyikük jöhet a padról, nagy lökést adva a kezdőnek. Mindannyian képesek zseniális egyéni megmozdulásokra, Cavani ugyan sérülésből tér vissza, de bizonyította, hogy még mindig megállja a helyét a LaLigában.

Mire számíthatunk Uruguaytól a világbajnokságon?

Valószínűleg óriási csalódás lenne, ha ez a csapat kiesne a csoportkörben vagy a nyolcaddöntőben. Nincsen a keretnek gyengepontja, Muslera is már olyan rutinnal rendelkezik, hogy élete utolsó világbajnokságán valószínűleg nem rajta múlik majd a siker. A csatársorban végre fiatal és motivált segítői vannak a Suárez – Cavani duónak. Középpályára pedig megérkeztek azok a nagy munkabírású játékosok, akikre hosszú ideje szüksége lenne a nemzeti tizenegynek. A gond a nehéz sorsolás lehet, hiszen Portugália után, majd az egyenes kieséses szakaszban a német – spanyol – belga – brazil négyesből eggyel biztosan találkoznak, legkésőbb a negyeddöntőben. Ha azt a találkozót valamilyen módon túlélik, illetve elkerülik az elődöntőben az argentin – francia párost, akkor ez a keret még bármire képes lehet, mert kellően mély és rutinos!