Kezdőlap Elemzések Ki lehet a világbajnokság gólkirálya?

Ki lehet a világbajnokság gólkirálya?

105
0
Kylian Mbappe - Fotó: ph.FAB/Shutterstock.com

Azokat a világbajnokságokat vizsgáltuk meg, ahol 32 csapat vett részt, azt kutatva, vajon kiből lehet a 2022-es vb gólkirálya. Mi volt a közös a hat torna legjobb góllövőjében? Elég csak a csoportkörben jól szerepelni, netalán az egyenes kieséses szakaszban is be kell találni az ellenfelek kapujába? Sok-sok kérdés, de megkerestük rá a válaszokat!

Mi kell a gólkirály címhez?

A világbajnoki mezőny folyamatosan bővült az elmúlt évtizedekben, így mi olyan tornákat vettünk alapul, aminek a mostanihoz hasonló volt a lebonyolítása. Az 1998-as vb-n vett részt először 32 csapat, így ez volt az alapunk, illetve az utána következő tornák. A franciaországi tornán az a Davor Suker lett a gólkirály 6 találattal, akinek országa végül bronzéremig jutott.

A csoportkörben mindössze két gólt szerzett, viszont fontosabb volt az, hogy ugyannnyi mérkőzésen lépjen pályára, mint a későbbi győztes franciák. Az egyenes kieséses szakaszban így négy meccsen négy gólt ért el! A 2002-es tornán a végső győztes Brazília adta a gólkirályt – és a legjobb játékost – is egyben, aki Ronaldo volt 8 találattal. A brazil klasszis Sukerhez hasonlóan szintén 4 gólt szerzett az egyenes kieséses szakaszban.

Ronaldo azonban a csoportkörben is négy alkalommal villant, viszont kétségtelen, neki is hét mérkőzés kellett a gólkirályi címhez. A 2006-os győztesnek is hét mérkőzés kellett a sikerhez. Miroslav Klose a bronzérmes német csapat legjobbja volt, összesen 5 találatig jutott, viszont ellentétben Sukerrel és Ronaldóval, leginkább a csoportkörben villogott, azonban belül is két mérkőzésen (Costa Rica és Ecuador ellen).

A 2010-es torna különleges volt, mert négyen értek el öt gólt, legtöbb gólpassz miatt így Thomas Müller lett a gólkirály. Közös azonban ezekben a játékosokban (Müller mellett David Villa, Wesley Sneijder és Diego Forlán végzett az élen), hogy mindegyikük bejutott a legjobb négybe a csapatával, így hét meccset játszhattak. Diego Forlán 3 gólt szerzett az egyenes kieséses szakaszban, míg David Villa 2 találatig jutott. Thomas Müller és Wesley Sneijder egyaránt 4-4 gólt szereztek ebben a periódusban.

Új trendek kialakulása

A 2014-es vb-n James Rodríguez lett a torna legjobb góllövője, nála fordult elő először, hogy csapatával nem jutott el a legjobb négyig. Mindössze 5 mérkőzés alatt sikerült elérni 6 találatig, mindezt úgy, hogy az egyenes kieséses szakasz 2 meccsén is 3 gólt számlált. A kivétel erősíti a szabályt alapon, 2018-ban visszatért a megszokott rend, ugyanis Harry Kane elődöntős volt Angliával, illetve 6 találattal gólkirály.

Az angol támadó volt az, aki viszont az egyenes kieséses szakaszban nem villogott, mindössze egyetlen alkalommal köszönt be. Elsősorban Panama és Tunézia elleni öt góljának köszönhette a címét. Az elmúlt két világbajnokság tehát megszakított bizonyos folyamatokat, viszont az már látszik, hogy a gólkirályok többsége 7 mérkőzésen lép pályára.

Egy olyan játékost kell választanod, akinek csapata eljut az elődöntőig. Az sem mellékes, hogy már a csoportkörben rendelkeznie kell minimum egy, de inkább 2-3 góllal. Érdekességként nem árt megjegyezni, hogy sem Lionel Messi, sem Cristiano Ronaldo nem szerzett még gólt egyenes kieséses szakaszban világbajnokságon, pedig egyaránt 4-4 tornán vettek részt!

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org