Minden bizonnyal a D csoport első helyéről dönt a Franciaország – Dánia mérkőzés, címvédő franciáknak bőven van okuk a revansra. A dánok egy gólnélküli döntetlennel kezdték a tornát, így égető szükségük lenne egy győzelemre a franciák ellen, akiket az ősz folyamán már legyőztek. Most bizonyíthat Kasper Hjulmand együttese, hogy tényleg olyan jók-e, ahogyan azt állították róluk a világbajnokság előtt. 

Franciaország címvédőhöz méltó módon kezdett

Ellentétben a 2002-es bakival, most a franciák nem torpantak meg 1-0-s hátránynál, hanem mentek előre, mert tudták, hogy jobbak az ellenfélnél. Egy pillanatra sem álltak le addig, amíg meg nem kellett a kellő előny az ausztrálok ellen. Az első tíz percben még eléggé enervált volt Deschamps együttese, de utána fokozatosan javult a formájuk, a félidő közepén már egyértelműen irányították a mérkőzést.

Helyzeteket alakítottak ki, idő kérdése volt, mikor egyenlítenek. Rabiot percei következtek, előbb egy jó helyezkedés után fejessel egyenlített, majd a megzavarodott ausztrál védelmet letámadva adott gólpasszt. Giroud rekordot állított be két góljával a mérkőzésen, Mbappé folyamatosan aktív volt és végül a gól is összejött neki, míg Dembélé az ausztrálok baloldalát szedte ízekre.

Dániától ennél több kell

A tavalyi Európa-bajnokságon, illetve az idei Nemzetek Ligájában nem ezt a dán csapatot láttuk. Akkor működött a támadójáték, védekezésben sem voltak gondok, de most a világbajnoki nyitómeccsükön minden akadozott kicsit. Az első félidőben szinte láthatatlan volt a dán csapat támadószekciója, körülbelül a 60-70. perc környékére tértek magukhoz, de érezhetően nem működött a megszokott rendszer.

Védekezésben nem tudtak azzal mit kezdeni, hogy Tunézia szinte bárhonnan próbálkozott lövéssel, ez kicsit meglepte a dánokat, nem ehhez vannak hozzászokva. Igaz, hogy az afrikaiak még így sem szereztek gólt, de ez olykor csak a szerencsén múlt. A dán középpálya többször is átjátszható volt, ennek egyik oka, hogy Delaney az első félidő hajrájában megsérült.

Christian Eriksen (Fotó: Influential Photography / Shutterstock.com)

Mint később kiderült, annyira súlyos volt a védekező középpályás sérülése, hogy számára véget is ért a világbajnokság. Fontos játékosa esett ki Hjulmandnak, Delaney ugyanis az elmúlt Európa-bajnokságon, majd a világbajnoki selejtezőkön és a Nemzetek Ligájában is végig a pályán volt. Nélküle nem igazán volt dán középpálya, kiesésével meggyengülhet az a védekezés, amelyre eddig épített a szövetségi kapitány.

Mire fogadjunk a Franciaország – Dánia összecsapáson?

Ez a meccs többről szól, mint szimpla továbbjutási kérdés. A két nemzet közös múltja ugyanis hosszú időre nyúlik vissza. Az elmúlt 30 év során 12 mérkőzést játszottak egymás ellen, köztük jó pár Eb és vb-meccset. A legendás ’92-es Európa-bajnokságon a franciákat kellett legyőznie a dánoknak, hogy a csoportból továbbjussanak (és Eb-t nyerjenek). A ’98-as vb-n a csoport első helyéért a franciáknak a dánokat kellett legyőzni (majd később vb-t nyertek). A 2000-es Eb-n is összekerültek, akkor is a csoportkörben.

Nem telt el két év, de már a 2002-es vb-n is újra egy csoportban voltak, ahol épp a dánok ejtették ki a címvédő franciákat. Majd utána 16 évnek kellett eltelnie, hogy újból találkozzanak, akkor döntetlennel ért véget a meccs, tornát pedig a franciák nyerték. Az idei Nemzetek Ligájában pedig a dánok oda-vissza verték a franciákat, majdnem kiejtve ezzel a világbajnoki címvédőt a csoportból. A múltjukból megfigyelhető, hogy ezeken a meccseken sok esetben későbbi vb- vagy Eb-győzelem múlt.

Karim Benzema és Kylian Mbappe – Fotó: ph.FAB/Shutterstock.com

Ez megint egy fontos találkozó lehet, ugyanis a nyertes nagy lépést tenne a csoportból való továbbjutás felé. Akár az is előfordulhat, hogy a másik felet ezzel a sikerrel ejtenék ki. A dráma tehát kódolva van ebben a párharcban, ahogyan a 2-1 és 2-0 is, hiszen az elmúlt 30 év egymás elleni meccseiknek a 75%-a ilyen eredménnyel végződött. Ezek alapján, mi azt tippelnénk, hogy 3,5 gól alatt lesznek a felek, de ez túl evidens lenne 1.24.

Az biztos, hogy a Theo Hernandez és Kylian Mbappé oldala lehet a döntő, elsősorban Rasmus Kristensen miatt. A dán védő nem biztos, hogy ezt a két technikás és gyors játékost tartani fogja, főleg nem úgy, hogy Delaney nem tud besegíteni nekik. Emiatt Mbappé góljában 2.08 vagy gólpasszában lehet érték. Abban talán még nagyobb, hogy Kristensen büntető lapot kap 3.10, vagy a szabálytalansági 1,5 felett lesznek 1.90-ért.

Unibet: Befizetési bónusz 20.000 Forintig és 60 ingyenes pörgetés új játékosoknak!
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A mérkőzéstipp játék nyertese McCart

Gratulálunk, McCart!

A nyertes tipp: 1, Kylian Mbappé, 36. perc, beküldve: 2022.11.26 13:16 CET