Egy letűnő belga aranygeneráció utolsó fellépése, és egy lendületes, de esélytelen kanadai válogatott fesztelen összecsapása. Legalábbis reméljük, hogy ez fedi a valóságot, mert akkor nem a védelmek dominálnak, hanem a foci!

Meglepetések nélküli belga tréner

Készített egy apró statisztikát az Athletic, mely arról szól, hogy Roberto Martinez 76 mérkőzése alatt, amit a belga kispadon töltött, kik, hány százalékban szerepeltek. Thibaut Courtois (70%), Thomas Meunier (65%), Toby Alderweireld (80%), Jan Vertonghen (75%), Yannick Carrasco (65%), Tielemans (70%), Witsel (67%), De Bruyne (61%), Dries Mertens (72%), Eden Hazard (66%) és Lukaku (67%). Szinte meg lehet jósolni, kiket hív be, legyen szó bármilyen tornáról vagy épp bármilyen mérkőzésről. Mindezek után taktikai szempontból is már bőven nyitott könyv, és nem igazán tudja meglepni az ellenfeleket. Ha érthető a ragaszkodás, tehát jó formában van valaki, azt nem lehet megkérdőjelezni, de ez a védelem?

Romelu Lukaku – Fotó: sbonsi/Shutterstock.com

Alderweireld és Vertonghen a két legtöbbet alkalmazott játékosa Martineznek, de őszintén nincs náluk jobb belga védő? 30 év feletti játékosok, már közel sem az európai top fociban pallérozódnak hétről-hétre klub szintet nézve, és mégis itt vannak egy világbajnokságon. Amikor egy edző ennyire bizalmi alapon építi a csapatát, lehetséges hogy már váltásra van szükség, mert nyilván van pozitív hozadéka a ragaszkodásának, de a negatív jelentősebb lehet, például a belgákat nézve, a védelemben biztos hogy ez történik. Mindezt elhomályosítja vagy legalábbis háttérbe szorítja a róluk való diszkurzus során, hogy például a Manchester City sztárja, Kevin De Bruyne szervezi a játékot.

Egyetlen kanadait ismersz

Hiába csapatjáték a labdarúgás, nagy valószínűséggel az átlagos néző mindössze egyetlen kanadai focistát fog ismerni, méghozzá a Bayern München labdarúgóját, Alphonso Davist. Egyből lesz megállapítsa is az átlagos nézőnek, ez a fickó nem ott játszik, ahol a Bayern Münchenben, szóval nem balhátvéd! Mert hogy a kanadai válogatottban előrébb kap szerepet, meg a pálya belső részén, egyfajta támadásokat szervező középpályásként, de ugyanakkor feltűnhet szélen is, ha már ennyire jól gyorsul és nagy a sebessége. Rajta kívül van még néhány európai légiós, Besiktasból, Readingből vagy épp a Portóból, de a többség kanadai csapatokban tevékenykedik.

Alphonso Davies. Fotó: Chris McPhee / Shutterstock.com

Kanada játéka egészen sokszínű és sokrétű volt a selejtezők alatt, többféle stílust is hoztak, tehát taktikailag érett együttesnek mondhatjuk őket. Kevés gólt kaptak, és uralták a meccseket. Más kérdés, hogy a színvonal és az ellenfelek ezúttal mást fognak képviselni, rögtön itt lesz a belga éleslátás, amivel ez a kanadai védelem azért zavarba hozható. Vagy mondjuk úgy átjátszható, és a keret erősségét azért jól jelzi, hogy Alphonso Davies simán játszhat lényegében bármilyen poszton, amit a Bayern Münchenben vagy más európai csapatban nem tehetne meg.

Mire fogadjunk a Belgium – Kanada összecsapáson?

Szerintem kiszakadhat a gólzsák, és mivel a belga védelem rutinosnak mondható, de valójában kiöregedő és feleslegesen bízik bennük a szövkap, ezért mindkét csapat betalálhat. A találkozót ettől függetlenül a belgák nyerhetik meg, nekik az ilyen ellenfelek szoktak feküdni, és magabiztosan behúzzák mindig az ilyen párosításokat. Kedvüktől függően, akár több góllal is nyerhetnek, de ha nem értesz egyet, oszd meg velünk a cikk alatt a meglátásaid!

 

Unibet: Befizetési bónusz 20.000 Forintig és 60 ingyenes pörgetés új játékosoknak!
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A mérkőzéstipp játék nyertese borsod1984

Gratulálunk, borsod1984!

A nyertes tipp: 1, Michy Batshuayi, 16. perc, beküldve: 2022.11.23 19:36 CET