Érdekes mérkőzéssel indulnak a B csoport küzdelmei, az egyértelmű favorit Anglia, mely támadó és domináns lesz, miközben Irán kerete ugyan nem túl ütős, de védekezésben nagyon is összeszedett. Ebből aztán jöhet egy állóháború, amit Gareth Southgate csapatának meg kell oldani, ha komoly céljaik vannak a világbajnokságon.

Rossz formában az angolok

A selejtezők alatt nem hagyott túl sok kérdést Anglia, de az utóbbi időkben már annak a magabiztosságnak nyoma sincs. Közel 40 gólt rúgtak a kvalifikációs csoport 10 fordulója alatt, és csak 3-szor mattolták őket, majd a Nemzetek Ligájában az ottani 6 körben keveset mutattak. Egyetlen találatukra jutott 7 kapott gól. Mi is tapasztalhattuk ezt a fajta kettősséget, hiszen mindkét esetben ott volt a magyar válogatott. Először legyőztek minket 4:0-ra, majd 1:1-es döntetlen a vébére selejtezés alatt, később aztán az NL-meccseken oda-vissza vertük az angolokat. De nem csak velünk nem bírtak, hanem a németekkel és olaszokkal sem, nagy kérdés, hogy mennyire mutat valós tudást és erőt a félig-meddig barátságos tornának minősülő Nemzetek Ligája.

Gareth Southgate. Fotó: Belish / Shutterstock.com

Ha nem vesszük a formát, akkor az angol válogatott játéka bőven elég egy sima győzelemhez Irán ellen. Harry Kane egyértelműen kulcsszereplő, a támadások építésében is fontos alkotóelem, és a befejezésben is leginkább rá számítanak. Ezen a meccsen lesz dolga bőven, ráadásul nem lesz látványos többségében, hiszen az irániak foggal-körömmel védekeznek, szinte minden játékosukat hátravontan szerepeltetve. Ilyen védelem feltörésében kellenek a magas támadók ügyes fejjátékkal, ez megvan Kane esetében, illetve jönniük kell szélről a labdáknak, beadásoknak, de szimpla betörés formájában egyaránt. Erre pedig ott lesz Foden vagy épp Sterling, tehát az egyéni kvalitásokra szükség lesz a sikerhez.

Iránnál csak védekezés és más semmi

Carlos Queiroz akár olasz nemzetiségű is lehetne, annyira imádja a védekezést. Ahogy korábbi iráni regnálása alatt, úgy ezúttal sem gondolkozik nyílt játékban. Helyette hátravon nagyjából mindenkit, és két-három játékos indulhat el a kontrák esetében. Ők persze technikásak és gyorsak, de a hatékonyságuknak nagyon magasnak kell lenni, hogy ebből valamiféle jó eredményt érjenek el a világbajnokságon. Az a hatékonyság, helyzetkihasználás és lehetőségek száma a kontrákra, amit a selejtezők alatt tapasztaltak, ezúttal nem lesz meg. Anglia sokkal jobban zárja ki az ellenfél ellentámadásait, mint mondjuk Libanon, Irak esetleg Szíria. Annyiszor nyertek 1:0-ra, hogy arra már megérte fogadni a selejtezők alatt!

Carlos Queiroz. Fotó: almonfoto / Shutterstock.com

Szerintem teljesen egyértelmű, hogy Irán mit fog hozni a meccsen. Kevés labdabirtoklás, még az is lehet hogy extrém alacsony lesz ez a szám, mondjuk 30% körül. Mindezek ellenére nem fognak minden lehetőségre lecsapni a kontrákat illetően, és ez akkor sem fog változni, ha épp egy gólos hátrányba kerülnek. Egy ilyen erősen célfocit hozó együttes, simán beéri a döntetlennel, ami persze bőven érthető Anglia ellen. Tehát nagyon nyílt csata az első gól után sem lesz. Egyszerre két csatárt például meglehetősen ritkán rak fel Queiroz a pályára, ha ez megtörténik, tehát Mehdi Taremi és Sardar Azmoun is a pályán van, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy gólt akarnak szerezni.

Mire fogadjunk az Anglia – Irán összecsapáson?

Azt gondolom az angolok sikere várható, egy igazi első csoportkörös mérkőzésen, amikor még azért nincsenek kifacsarva teljesen a felek. Ez azt jelenti, hogy akár iráni gól is következhet, mert azért akármennyire is komolytalan a Nemzetek Ligája, ez az angol válogatott megzavarható, és mattolható. Különösen egy ennyire hatékony és kontrákra törekvő együttesnek, mint az iráni nemzeti csapat. Mindezek után akár overre is következtethetek, hiszen angol győzelem kapott góllal, az mindjárt legalább 2:1-es eredményt generál. Ha nem vagyok teljesen vakon, akkor bizony Harry Kane megkezdheti a gólgyártást, és esetleg még statisztikai fogadások terén érdemes elmenni az angol fölény irányába.

Unibet: Befizetési bónusz 20.000 Forintig és 60 ingyenes pörgetés új játékosoknak!
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A mérkőzéstipp játék nyertese york11

Gratulálunk, york11!

A nyertes tipp: 1, Jude Bellingham, 56. perc, beküldve: 2022.11.21 11:26 CET