Amolyan svájci bőrbe bújt olasz védekező farkas az egyik oldalon, a másikon meg a szövetség élén Samuel Eto’o tündököl, a kispadon pedig Rigobert Song regnál, és végső győzelemért érkeznek, a trófeárt! Saját elmondásuk alapján legalábbis, elsőre egy bunkert kell feltörniük, szerinted sikerül nekik?

Shaqiri és a kontratámadások

Nem kicsit szeret védekezni Svájc, melynek főbb játékosai annyira rutinosak, hogy már nem első nagyobb nemzetközi tornájukra készülhetnek. A hétköznapok során például alig hallani a top fociban Xherdan Shaqiriről, aki a legtöbb válogatottsággal és legtöbb nemzeti góllal rendelkezik a mostani keretben, tehát a rutin egyértelmű képviselője. Továbbra is alapember, szélen is nyargal vagy épp az előre tolt ék mögött segít elmozgással, hely teremtéssel és természetesen passzokkal, lövésekkel is. Bármelyik rendszerben, a 4-2-3-1-ben vagy épp a 4-3-3-ban is helyet kaphat Shaqiri, akinek a megindulásai szükség van, mert alapvetően védekező stílust játszanak, tehát kell a lendület kontrák esetén.

Xherdan Shaqiri – Fotó: Marco Iacobucci Epp/Shutterstock.com

A négy védős rendszer alapból defenzív stílusban valósul meg náluk, plusz ugye ha épp 4-2-3-1-ben vannak a pályán, akkor ez könnyen jelenthet 6 vagy épp 8 védekező játékost. Nem véletlen, hogy a selejtezők alatt nagyon kevés gólt kaptak, egész pontosan a 8 fordulós csoportkörben kétszer mattolták őket. Ha már az olaszok nem jutottak ki, akkor ott lesznek a svájciak, igazi célfocit hozva. Nem véletlen, hogy ehhez a játékstílushoz passzolnak a korai gólok, amikre érdemes lehet figyelni az esetükben. Statisztikák alapján, a legaktívabb és leghatékonyabb meccskezdők voltak a teljes európai vb-selejtezős mezőnyben, ez kapuralövéseket és gólokat is jelent az első negyedórára.

Labdabirtoklás és sok lövés

Tavaly házigazdaként vett részt Kamerun az Afrikai Nemzetek Kupáján, melyen egész sokáig, az elődöntőig menetelt, majd megnyerte a bronzmérkőzést. Egészen érdekesen alakult az a 3:3-as mérkőzés, hosszabbításra is sor került, végül büntetőkkel nyertek. Az egész tornán szerették birtokolni a labdát, átlagosan közel 60%-os dominanciát hoztak meccsenként, és egészen sokat próbálkoztak kapura lövéssel. Ezzel alapvetően nincs gond náluk, tehát bátran vállalkoznak a játékosok, más kérdés, hogy milyen helyzetben próbálkozik az ember bevenni az ellenfél kapuját. Azon az ANK-n a legeredményesebb játékos az egész mezőnyben a kameruni Vincent Aboubakar volt, akit a szintén kameruni Karl Toko Ekambi követett a második helyen.

Vincent Aboubakar. Fotó: Vlad1988 / Shutterstock.com

Azt a stílust, amit az ANK-n hoztak, nem biztos hogy mindig össze fog jönni a világbajnokságon. Kezdésnek mindjárt a svájciak ellen, a labdabirtoklás meglesz, de lehet csak meddő fölénynek fog bizonyulni, mert az ellenfél védelme nem fog sok lövés engedni. Az mindenképp jól jön, hogy a támadási repertoárjuk része a szélről beívelés, és az abból történő fejjel való veszélyeztetés. Nagy hátrányuk viszont a védekezés, egyrészt gondok vannak a visszazárással az ellenfél kontrái esetén, másrészt a belső védők tudása azért kétséges tud lenni, ügyesebb támadók nyomásakor.

Mire fogadjunk a Svájc – Kamerun összecsapáson?

A leosztás egyértelműen tűnik, a svájciak majd védekeznek, és mivel elég profik benne, ezzel lehet meg is fojtják a kameruni próbálkozásokat. Mivel a kameruniak képesek elől felejteni magukat, illetve alapból sem jó a védővonaluk, ezért a svájciak találhatnak egy vagy esetleg két gólt is, és ezzel megnyerik a találkozót. Ezt persze én gondolom, és azért mert a kameruniakat nem ismerem annyira, és nem is tartom annyira jó csapatnak őket, hogy egy taktikus célfocit le tudjanak küzdeni. A korai gólon is érdemes elgondolkodni, mert erre fog törekedni Svájc!

Unibet: Befizetési bónusz 20.000 Forintig és 60 ingyenes pörgetés új játékosoknak!
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

A mérkőzéstipp játék nyertese Nyitraii98

Gratulálunk, Nyitraii98!

A nyertes tipp: 1, Breel Embolo, 27. perc, beküldve: 2022.11.19 20:40 CET