Kezdőlap Színes Katar után Szaúd-Arábia is vb-t rendezne

Katar után Szaúd-Arábia is vb-t rendezne

61
0
Fotó: AlliesTroop/Shutterstock

Alig kezdődött el a világot megosztó katari világbajnokság, már olyan információk láttak napvilágot, hogy Szaúd-Arábia is vb-t rendezne. Egy újabb téli torna, amely megszakítja a labdarúgó szezont, de ez még csak a kezdet. A terv ugyanis az, hogy egy kontinenseken átívelő eseményt rendezzenek, ahol Szaúd-Arábia mellett, Görögország és Egyiptom is csatlakozna, mint társrendező. 

Szaúd-Arábia kedvet kapott a vb-rendezéshez

Az elmúlt öt évben Szaúd-Arábiában megszaporodtak a sportesemények, ami Mohamed bin Szalmán uralkodónak köszönhető, aki ezzel is próbálja népszerűsíteni az országát. Azt az országot, amely az elnyomásról is ismert, illetve politikai gyilkosságokról is. A nemzetközi megítélése egyáltalán nem jó Szaúd-Arábiának, az Amnesty International többször is jelezte aggodalmát (elsősorban az emberi jogok csorbulása miatt).

A Hasogdzsi-ügy bejárta a világot, mégsem történt semmi retorzió, Szaúd-Arábia azóta F1-es versenyeket és Dakar-ralit rendez, most pedig azon gondolkodnak, hogy a 2030-as labdarúgó világbajnokság házigazdái lesznek. A pénzügyi háttér adott, viszont a különböző szerveteket biztosan tiltakoznának, így ravasz dolgot eszelt ki Mohamed bin Szalmán: történelmi összefogás.

A FIFA és Gianni Infantino egyik mániája, hogy olyan tornákat hozzanak össze, ahol országokat vagy akár kontinenseket is össze lehet kötni. Ebben az esetben Szaúd-Arábiával közösen pályázna Görögország és Egyiptom, így három kontinens tudna összefogni. A két társ közel sincsen olyan helyzetben, mint a szaúdiak, így Mohamed bin Szalmánék jelentős anyagi terheket vállalnák át a másik két rendezőtől.

Cserében mindenkinek be kell állnia a szaúdiak mellé. Felsejlik, hogy a 2022-es katari világbajnokság után, 2030-ban is lenne egy téli torna, aminek sokan nem örülnének. Az emberi jogok csorbulása mellett, ez a másik nagy indok, miért ne ez a trió rendezze a tornát. Kik lehetnek az ellenfelek a 2030-as rendezés kapcsán? Eddig még csak pályázati ötletek voltak, talán közülük a legerősebb a spanyol – portugál – ukrán trió.

Európa is létezik

A 2030-as torna kapcsán felmerülhet, hogy 30 évet figyelembe véve, mindössze két vb-t rendeztek Európában (2006 és 2018). Ukrajna felé ez egy gesztus lenne az orosz-ukrán háború miatt, míg a spanyol – portugál pályázat együtt már így is nagyon erősnek számít. Korábban Marokkó is szerepelt a duó mellett (akkor még Ukrajna nem volt képben), de végül az afrikai ország kimarad ebből, önállóan rendeznének vb-t.

Szaúd-Arábia – Egyiptom – Görögország triója mellett, lenne még egy interkonföderációs pályázat, ahol Izrael – Egyesült Arab Emírségek – Bahrein tervezi, hogy közösen adnának otthont a 2030-as vb-nek. Infantino ennek is nagyon örült, de ez a hármas még eléggé képlékeny. Kissé olyan érzése van az embernek, mintha Gianni Infantino számára teher lenne egy európai rendezés.

Egyértelmű, hogy a további felmerülő pályázatok közül (Argentína – Chile – Paraguay – Uruguay), a tisztán európai a legerősebb, annak ellenére, hogy a háború sújtotta Ukrajna is a rendező felek között lenne. Van azonban egy fontosabb dolog is, főleg a FIFA esetében: a pénz. Gianni Infantinónak lett egy háza Katarban, ódákat zengett az országról, de Szaúd-Arábiát is imádja.

Olyannyira, hogy Mohamed bin Szalmán – akit a Hasogdzsi-gyilkossággal vádoltak – mellett foglalt helyet a katari és az orosz világbajnokság nyitómeccsén is. Többször is egymás mellett ült a két vezető, ennek éles ellentéte, hogy Infantino és a FIFA többször is konfliktusba került Ukrajnával. Ezzel gyengülhet például a hispán – ukrán pályázat is.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy nyáron találkozott egymással Infantino és a görög elnök. Kevéssel azok után, hogy a szaúdi koronaherceggel is tárgyalt a FIFA elnöke, így mondhatni kiváló pozícióban van Szaúd-Arábia pályázata. Újból téli világbajnokságunk lesz? Ha Infantinón múlik, akkor könnyen megeshet, az pedig tudjuk, hogy a FIFA hogyan dönt a vb-rendező kilétéről.

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org