Kezdőlap Elemzések Messi majd megoldja, de meddig lehet ezt még csinálni?

Messi majd megoldja, de meddig lehet ezt még csinálni?

66
0
Lionel Messi. Fotó: A.RICARDO / Shutterstock.com

Hol hibázott Mexikó és hogyan tudta megnyerni Argentína a kulcsfontosságú mérkőzést? Elég volt hozzá egy Messi villanás? Azért ez nem ilyen egyszerű, ezért vizsgáltuk meg mélyebben a C csoport rangadóját. 

Messi limitálása

Egy videós elemzést hívtunk segítségül, hogy megmutassuk, miként tudta legyőzni Argentína Mexikót. Lionel Scaloni egyik utasítása az volt, hogy a tömörülő mexikói védelmet szét kell húzni. Tudta ezt honfitársa, Tata Martino is, alaposan felkészült az Albiceleste játékából. Martino egyik specialitása a tömörülő védekezés összeállítása. Nem hiába jutott el a tornáinak többségén a döntőig a nemzeti válogatottakkal.

A 2010-es vb-n is csak Spanyolország tudta kiejteni a Martino által irányított paraguayi csapatot. Most is hasonló taktikához folyamodott a mester, hiába próbálták őket a sündisznóállásból kicsalogatni, nem mozdultak. Jól látható volt az is, Messi vagy De Paul mennyiszer visszaléptek labdáért a saját térfelükre, hogy mélységből építkezzen Argentína.

Az sem mellékes, hogy Messi ellen alkalmazták az úgynevezett „Messi cage” védekezést, amiben egy „ketrecbe” zárják őt, több játékos körbeveszi, hogy ne tudjon mozdulni. Ezt a Liverpool is sikerrel alkalmazta a 2019-es BL-elődöntőben. Az argentin védőket Messi, Di María és De Paul limitálásával hosszú labdákra kényszerítették, amiknek az lett az eredménye, hogy a mexikói védelem rendre lefülelte az indításokat.

Di María segít

Argentína próbálta a széleken megbontani a mexikói védelmet, ami végül Ángel Di María segítségével sikerült. Az első alkalommal Di María két védőt cselezett le, majd veszélyesen középre passzolt, épphogy tisztázni tudtak Mac Allister elől a tizenhatoson belül. Ekkor Tata Martino is érezte, több figyelem kell Di María irányába, rögtön 2-3 védő váltott ki rá az oldalvonal mellett.

Ez egy fontos momentum volt, ugyanis addig a tizenhatos előtt tömörültek a mexikói védők, lövőhelyzetet sem hagyva az argentin játékosok számára. Di María kvalitásainak köszönhetően, azonban meg kellett osztani Martinónak a csapata védelmét. Felvételen tökéletesen látszik (2:42-től), ahogyan a mexikói játékosok húzódnak Di María irányába, míg Messi előtt keletkezik egy üres tér, mindössze két védővel.

Ennyi pontosan elég Messinek, hogy kapura lőhessen, de már látható is, ahogyan összezárnak, 1-2 másodperce volt a PSG klasszisának, hogy megcsinálja a mozdulatot. Argentína ezzel a támadással pontosan bizonyította, hogy önmagában nem elég az, ha Messi jól játszik, minimum kell még egy-két játékos, aki széthúzza az ellenfél védelmét. Jó hír számukra azonban, hogy Martino együttese védekezik a legjobban a vb-n, ennél csak könnyebb ellenfél jöhet (felállt védelemre gondolunk). Előre azonban még így sem örülhetnek Scaloniék.

Argentína statisztikái

LM RG RG1 LÖV SZ FC SL PL
7 15 7 41 / 41 38 100 17 0
2.14 1 5.86 5.43 14.29 2.43

Argentína mérkőzései

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég Helyszín TV
nov 22.
arg
1 - 2
(1 - 0)
ksa
Lusail
Lusail Iconic Stadion
M4
nov 26.
arg
2 - 0
(0 - 0)
mex
Lusail
Lusail Iconic Stadion
M4
nov 30.
pol
0 - 2
(0 - 0)
arg
Doha
974 Stadion
M4
dec 3.
arg
2 - 1
(1 - 0)
aus
Al-Rajján
Ahmad bin Ali Stadion
M4
dec 9.
ned
2 - 3 [B]
(2 - 1)
arg
Lusail
Lusail Iconic Stadion
M4
dec 13.
arg
3 - 0
(2 - 0)
cro
Lusail
Lusail Iconic Stadion
M4
dec 18.
arg
4 - 3 [B]
(-1 - -1)
fra
Lusail
Lusail Iconic Stadion
M4

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org