Fotó: Andrew Makedonski/Shutterstock

Diego Maradona minden idők egyik, ha nem a legjobb labdarúgója volt. Kiemelkedő játékos, akihez több világbajnoki rekord kötődik, közülük pár megdönthetetlennek tűnik. 

Maradona négy világbajnokságon szerepelt, ami végül csak azért nem lett öt, mert 1978-ban politikai döntés született az ignorálásáról. Ezen a négy tornán is maradandót alkotott, kétszer jutott világbajnoki döntőbe, egyszer vb-győztes lett.

A dominanciáját viszont az olyan mutatók szemléltetik, mint az ellene elkövetett szabálytalanságok. Diego Maradonát ugyanis 152 alkalommal állították meg úgy, hogy utána Argentína szabadrúgással (vagy büntetővel) következett, ez több, mint duplája a második helyezezett Jairzinho és Pelé ellen elkövetett szabálytalanságoknak (64).

A vb-k történetében egyetlen játékos sem provokált ki annyi büntető lapot az ellenfél számára, mint Maradona. Összesen 12 büntető lapot osztottak ki az ellene szabálytalankodók között, az argentin klasszis tart egy másik rekordot is, ami már kevésbé pozitív. Soha senki sem kapott két vb-döntőben is büntető lapot, valószínűleg rajta kívül nem is fog.

Igaz, hogy Maradona adta a legtöbb gólpasszt is a vb-n (8), de ez még olyan rekord, amely megdönthető, jelenleg aktív játékosok közül Thomas Müller van hozzá a legközelebb (6), illetve utolsó világbajnokságán még Lionel Messi is beérheti idolját (5).

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org