Kezdőlap Foci-vb hírek A FIFA-nak nem csak egyetlen karszalaggal volt problémája

A FIFA-nak nem csak egyetlen karszalaggal volt problémája

25
0
FIFA Doha Katar 2022
Fotó: Shutterstock.com/HasanZaidi

A katari tisztviselők a világbajnokságot arra akarták felhasználni, hogy a muszlimokat érő megkülönböztetésre hívják fel a figyelmet iszlamofóbia-ellenes karszalagok viselésével, de a FIFA megakadályozta őket ebben. 

A média birtokába kerültek olyan karszalagok tervei, amelyeken a „nincs helye az iszlamofóbiának” felirat szerepelt, palesztin fejkendőmintával ellátva.

A világbajnokságnak otthont adó ország tisztviselői arról a tervről számoltak be, miszerint azt szerették volna, hogy a kapitányok más országokkal, köztük Szaúd-Arábiával és Marokkóval együtt viseljék ezeket a karszalagokat.

Egy magas rangú katari tisztviselő a következőképpen nyilatkozott: „A torna kezdete előtt Katar és néhány más, muszlim többségű csapat előrehaladott tárgyalásokat folytatott arról, hogy a játékosok viselhetnének-e egy karszalagot, amellyel felhívják a figyelmet az iszlamofóbia egyre erősödő mozgalmára.

Amikor a karszalaggal kapcsolatos javaslatot végül megvitatták a FIFA-val, azt mondták nekik, hogy ez sérti a FIFA szabályait, és nem engedélyezik.”

„A csapatok elfogadták a döntést de csalódottak voltak, hogy egy ilyen fontos kérdés, amely világszerte több millió muszlimot érint negatívan, nem kapott teret az első olyan világbajnokságon, amelynek egy muszlim többségű régió ad otthont.” – tette hozzá.

A FIFA közölte, hogy nincs tudomása semmilyen javaslatról, de senkit sem bocsátott rendelkezésre egy interjú erejéig. A világbajnokság múlt havi megnyitóját megelőzően más karszalagok körüli vita uralta a világbajnokság előkészületeit.

A FIFA büntetésekkel fenyegette meg Angliát és Wales-t, ha más európaiakhoz csatlakozva „One Love” feliratú ruhadarabokat viselnek, hogy ezzel finoman felhívják a figyelmet Katar LMBT-ellenes törvényeire.

A FIFA ehelyett olyan szlogeneket javasolt, mint a „No Discrimination” és olyan homályos üzeneteket, mint a „Bring the Moves”.

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org