Kezdőlap Elemzések Ronaldo nélkül minden jobb lesz!?

Ronaldo nélkül minden jobb lesz!?

55
0

Nagyot változott a világ Cristiano Ronaldo körül, nélküle tudott lenyűgöző teljesítménnyel nyerni Portugália a világbajnoki nyolcaddöntőben. Megvizsgáljuk a Svájc elleni kiütéses sikert, illetve azt is, hogy miért vonult le Ronaldo a pályáról, mikor még a társak ünnepeltek? 

A nép szava döntött?

Ahogyan azt korábban megírtuk, a legnagyobb portugál sportnapilag megszavaztatta nézőit arról, hogy kezdjen-e Cristiano Ronaldo Svájc ellen a nyolcaddöntőben. A portugálok jelentős többsége azt mondta, maradjon a padon Ronaldo. Ez végül így is történt, nem jelölték a kezdőbe. A találkozó előtt már eléggé feszült volt a légkör, amiről írt az említett portugál napilap is.

A csapatbuszról leszállva szokás szerint Fernando Gomes (FPF, azaz a Portugál Labdarúgó-szövetség elnöke) várta a játékosokat, de Ronaldo érezhetően feszülten érkezett a mérkőzésre, rendkívül fagyos volt körülötte az amúgy forró katari levegő. A kezdőben a helyén az a Goncalo Ramos kapott szerepet, aki mindössze 21 éves, korábban 3 meccsen 1 gólt szerzett a válogatottban.

Nincs Ronaldo-faktor

A portugál szövetségi kapitány a szokásosnak nevezhető 4-3-3-as rendszerben kezdett, de a kezdőjátékosok tekintetében több változás is történt. William Carvalho biztos pont, de a széleken Dalot és Guerreiro játszott (utóbbi kényszerből). Danilo Pereira nem bevethető, így a vb alatt kellett egy új szisztémát kitalálnia Fernando Santos szövetségi kapitánynak. Hasonló volt az elképzelése, mint Titének és a braziloknak.

A csapatot „kettészakítják”, középen van két box-to-box játékos (Silva és Otávio), akik képesek a játék szervezésére, ugyanakkor a védekezésben is tudnak segíteni. Összességében öt védővel játszik Portugália, de élesben ez három védőre és hét támadóra módosul. Utóbbi esetében fontos kiemelni, hogy három olyan játékosa van elől Santosnak, akik több poszton is bevethetőek.

Ezért sem kezdhetett Ronaldo, mert egyrészt fizikálisan nem bírja már a legjobbak tempóját, másfelől nem univerzális játékos, aki folyamatosan mozog és cserélgeti a posztját. A Félix – Fernandes – Gomes trió ilyen, ezzel tudták összekuszálni a svájci védelmet. Ettől teljesen megzavarodott Yakin csapata, rendre a védelem mögé tudott kerülni Portugália.

A továbbjutás már az első félidőben eldőlt, Gomes sokkal jobban illeszkedett a csapatba, mint Ronaldo. A portugál világsztár félidőben is felhívta magára a figyelmet, amikor elsőként vonult az öltözőbe, jóval megelőzve a társait. A 74. percben csereként lépett pályára, Pepétől megkapta a csapatkapitányi karszalagot is. Gólt ugyan nem szerzett, de a sajtó megint vele foglalkozott a meccs végén, amikor újból elsőként hagyta el a pályát.

Magyarázkodás, magyarázkodás mindenhol

Egyes információk szerint tiszteletlen volt mind a szurkolókkal, mind a társaival szemben, de Ronaldo már korábban elköszönt a szurkolóktól. Elvileg „hagyta ünnepelni társait”, illetve rögtön ment posztolni a közösségi médiába. A társai támogatóan nyilatkoztak, ahogyan edzője is. Santos elmondta, hogy továbbra is fontos tagja a válogatottnak és számít a játékára.

Arra viszont egyértelmű választ kaphattunk, hogy Ronaldo nélkül is működik a portugál válogatott. Ahogyan működött a 2016-os Eb-győzelem során is, hiszen Santos egy olyan komplett rendszert rakott össze, amely nem a kimagasló egyéni teljesítményektől függ. Ha megfelelően dolgozik a csapat, akkor minden a helyén, függetlenül attól, kik vannak a pályán.

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org