Kezdőlap Elemzések Ki kivel kerülhet össze a foci-vb kiesési szakaszában?

Ki kivel kerülhet össze a foci-vb kiesési szakaszában?

278
0

Még csak a világbajnokság kezdeténél tartunk, viszont soha nem túl korai tudomást szerezni ezekről a dolgokról is, főleg abban az esetben ha hosszú távon gondolkodunk, például fogadásaink megtételekor.

Szögezzünk le egy dolgot már az elején. Ez nem a labdarúgó Európa-bajnokság, ahol a harmadik helyezetteknek is volt esélyük továbbjutni. A foci-vb-n minden egyes csoportból kettő jut tovább, kettő mehet haza. 32 csapat indul, így a december 3-án kezdődő rájátszási szakaszban már csak a legjobb 16 marad versenyben. A kérdés viszont az, hogy ki kivel kerülhet össze?

Katarban rendezik, egy olyan miniállamban amely elméletileg soha nem rendezhetett volna ekkora tornát. Ezzel csak azt szeretnénk sugallni, hogy a „trükközések” akár csapatszinten is megjelenhet, főleg az utolsó csoportmeccsek során, amikor már egyesek tudják, hogy továbbjutóként lépnek pályára.

Vannak olyan ellenfelek akiket bizonyos csapatok nem kedvelnek, nevezzük őket „mumusoknak”. És, hogy miért nem kedvelik? Hát például csupán csak azért, mert ellenük nem megy úgy a játék, mint mások ellen. A különböző klubcsapatoknak is vannak ilyen ellenfeleik, akikkel egy mérkőzés egy kész kínszenvedés.

Fontos tudnivaló: Csoportellenfelek csak a döntőben találkozhatnak újra!

Lássuk viszont, hogy hogyan alakulhat a kiesési szakasz. Vegyük sorba.

Papírforma, vagy számíthatunk meglepetésekre?

Az A-csoport győztese a B-csoport második helyezettjével fog játszani, a felső ágon, míg az A-csoport másodikja a B-csoport győztesével az alsó ágon.

Az A-csoport győzteseként sokan Hollandiát emlegetik, a B-csoportban pedig mivel Anglia a favorit, így nagy esély van arra, hogy Wales vagy az Egyesült Államok ellen kell majd nyolcaddöntőt játszaniuk a hollandoknak.

Anglia ha valóban hozza a formát, s megnyeri a csoportot akkor nagy eséllyel Ecuador vagy Szenegál ellen küzdhet a negyeddöntős helyért.

A fentiek alapján Anglia és Hollandia csak a döntőben találkozhatna, ha mindketten megnyerik csoportjukat.

A franciák lehet, hogy szívesebben negyeddöntőznének az angolok ellen

A c-ben Argentína a nagy favorit, ők ha továbbjutnak az első helyről akkor a D-csoport másodikjával meccselhetnek. Igen ám, de ez akár még a vb-címvédő Franciaországot is jelentheti. Bár a mostani sérüléshullámban szenvedő franciák esélye egyre csak csökken. Ha csupán a „várólistát” nézzük, akkor Dánia lehet Messiék ellenfele a legjobb 16 között. Mindez a felső ágon. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a negyeddöntőben holland – argentin összecsapást láthatunk.

Az alsó ágon folytatná a D-csoport nyertese, ellenfele pedig a C-csoport második lehet. Előbbi ha a favoritok listáját nézzük, akkor Franciaország, utóbbi pedig a lengyel válogatott lehet. A nyolcaddöntős párharc győztese játszhatna mondjuk Angliával.

Európai csapatok küzdhetnének egymás ellen a nyolcaddöntőkben

A spanyolok és a németek az E-csoport legnagyobb esélyesei, így nagy valószínűséggel ők jutnak majd tovább a csoportjukból. Aki az első helyen végez az az F-csoport másodikjával játszik a felső ágon. Az előrejelzések szerint ez lehet akár Belgium, akár Horvátország, ha nem lesz nagy meglepetés.

Az alsó ágon az F-csoport győztese (pl. belgák vagy horvátok) játszhatnak az E-csoport másodikjával.

A legnagyobb valószínűség, hogy spanyol – horvát/belga, valamint német – horvát/belga nyolcaddöntőket láthatunk.

Brazília – Argentína összecsapás a foci-vb elődöntőjében?

A 2022-es foci-vb legnagyobb esélyeseként emlegetett Brazília a G-csoportba szerepel. Abban az esetben ha megnyerik a csoportot akkor a H-csoport második ellen folytatják a felső ágon. Utóbbi csoportban Portugália, Ghána, Uruguay, illetve Dél-Korea szerepel. Elsőre nehéz megmondani, hogy ki futni be a második helyen, talán Uruguay? S akkor láthatnánk egy dél-amerikai összecsapást, egyből a nyolcaddöntőkben.

A G-csoport második helyezette (Szerbia, Svájc, Kamerun pl.) a H-csoport győztesével játszik. A legnagyobb esélye a H-csoportot megnyerni a portugáloknak van. Ez a mérkőzés az alsó ágon lenne.

Megtörténhet, hogy a torna negyeddöntőiben láthatunk majd egy Brazíila – Argentína szuperrangadót. Ha mindketten nyerik a csoportjukat, és hozzák a nyolcaddöntős, valamint negyeddöntős mérkőzésüket, akkor nem tudják elkerülni egymást.

Egyedüli egy esély, hogy csak a döntőben láthassuk a legnagyobb favoritokat az az, hogy valamelyikük ne nyerje a csoportját. Az sem megoldás, ha mindketten másodikak.

WindAwake/Shutterstock

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org