Kezdőlap Elemzések Hosszabítások a vb-n: Uram, adj még időt

Hosszabítások a vb-n: Uram, adj még időt

96
0
daykung/Shutterstock.com

A katari labdarúgó világbajnokságon extrém hosszúra sikerednek a találkozók. Ennek több oka lehet, ezeknek próbáltunk utánajárni, hiszen már nincsen 100 perc alatti mérkőzés a tornán. Előfordult olyan hosszabbítás is, amikor majd 120 percig tartott egy találkozó, ami bőven meghaladja az előírt 90 percet.

Az idővel játszanak

Egyelőre a 2022-es világbajnokságon a botrányok mellett nem is a nemzetek által mutatott játék került középpontba, hanem, hogy miért hosszabbítanak ennyit a mérkőzéseken? Általában a 90 percre egy 4-6 minutumot szoktak összesen rátenni a bírók, most ez minimum 10-15 perc. Kezdődött minden a nyitómeccsel, ahol összességében annyit nem állt a játék, hogy indokolt legyen a 10 perces hosszabbítás.

Kétségtelen, volt videóbírózás, de Orsato kissé túlmérte a dolgokat. Majd jött az Anglia – Irán találkozó a vb-rekorddal, hiszen összesen 27 percet hosszabbított Raphael Claus. Ennek egyfelől az volt az oka, hogy az iráni kapust az első félidőben majd 10 percig ápolták a pályán, míg a második félidőben sok volt a videóbírózás. A csoport másik meccse szintén meghaladta a 100 percet, kissé indokolatlanul.

A Hollandia – Szenegál találkozón úgyszintén nem volt arra ok, hogy 102 percig tartson a mérkőzés. Az eddigiek alapján arra gondolhattunk, hogy semmi alapja nem volt az ilyen mértékű hosszabbításoknak, viszont a FIFA szeretné visszaszorítani az időhúzásokat, illetve el akarják érni, hogy a tényleges játékidő 90 perc legyen. A rendes játékidőt azonban sok tényező befolyásolja még az időhúzás és a videóbíró mellett is.

Ilyenek a cserék, amikből egyre több van, másfelől a játékosok egyre inkább magyaráznak egy-egy bírói döntés után, érdemes megfigyelni, hogy olykor csapatostul vonulnak a bíróhoz, amivel hosszú másodpercek telnek el. Ezekre figyelmeztette a bírókat az egykori legendás játékvezető – manapság már a FIFA játékvezetői testületének vezetője -, Pierluigi Collina.

Hosszabbítás hosszabbítás hátán

Ne lepődjünk meg, ha az idei tornán már az átlagos játékidő 100 perc felett lesz. Collina ugyanis több olyan tényezőre is felhívta a figyelmet, amire a negyedik játékvezető figyelni fog a partvonal mellett. Az egyik ilyen a gólöröm, ami általában 1-2 percig tart az olasz bíró elmondása alapján. Ha van három találat a mérkőzésen, rögtön 4-5 perc kiesik az aktív időből, hosszabbítás szükséges.

Ez milyen hatással lehet egy mérkőzésre? Több lehetőség nyílik a gólszerzésre, illetve a büntető lapok „begyűjtésére”, érdemes ezeket a piacokat nézni, mint ahogyan azt is, melyik bíró vezeti a találkozót. Manapság már lehet fogadni a hosszabbítás időtartamára is, nem árt ezekre is ügyelni, hiszen egy-egy durvábbnak ígérkező meccsen (esetleg olyan találkozón, amitől sok gólt várunk) könnyedén jöhet a 10-10 perc hosszabbítás félidőnként!

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org