Kezdőlap Elemzések Hogyan ejtette ki Marokkó Ronaldóékat?

Hogyan ejtette ki Marokkó Ronaldóékat?

65
0
Cristiano Ronaldo és Diogo Jota - Fotó: Mikolaj Barbanell/Shutterstock.com

Marokkó egyértelműen a 2022-es labdarúgó világbajnokság meglepetése, védekezésük mellett a hatékony támadójátékukat is ki kell emelni. Ennyi azonban önmagában nem biztos, hogy elég lett volna Portugália kiejtéséhez. Mit rontott el Fernando Santos? 

Halálra voltak ítélve a portugálok

A mérkőzés előtt egyértelmű favoritnak tűnt Portugália, viszont, ha jobban belegondolunk, ebben a párharcban kevés esélyük volt a győzelemre. A gondok az ellenfél taktikájából adódtak, ugyanis Marokkó négy sávban védekezik: négy védő előtt van egy zavaró középpályás, aki a passzsávokat figyeli, előtte a masszív középpálya, míg elől egy újabb zavaró játékos.

A marokkói védelem zárta a területeket, hogy elkerüljék a távoli lövéseket, lehetőleg középre ívelésekből legyen veszélyes Portugália, amit ki tudnak fejelni. Fernando Santos csapatát a szélek felé tolták, illetve rendkívül szoros védekezéssel – ahogyan a videóban is látható – a lesre állítással próbálkoztak. A védelem és a csatársor között sok esetben alig volt 20-25 méter, rendkívül feltolták a védekezést, hogy ne legyen helye Silváéknak.

A portugálok így már a meccs előtt veszítettek, amikor kiderültek a kezdők. Itt felmerül a kérdés, hogy Cristiano Ronaldóval lett volna esélyük a győzelemre? Valószínűleg nem, mert fizikálisan nincsen olyan állapotban a portugál klasszis, hogy 50-60 percet kibírjon ilyen nagy tempó mellett. Az eddigi teljesítménye alapján sem volt hasznára a csapatnak, de mi a helyzet Rafael Leaóval vagy André Silvával?

Utóbbi esetében is a gyengébb forma döntő tényező, míg Leao kapcsán ott a posztján Joao Félix. Marokkó ráadásul rendre tudatosan tolta a védelme jobbszárnyára a portugál támadások kivédekezését, hogy mindig Achraf Hakimivel találkozzanak az európai szélsők. A PSG szárnyvédője a világ legjobbja a posztján, irreleváns volt, hogy Félix vagy Leao kezd ellene, mindkettőt dominálta volna.

Marokkó egy kompakt csapat

A tévhitekkel ellentétben, Marokkó nem ultradefenzív csapat, de még csak nem is olyan, amely végig a kapu előtt parkoltatja a buszt. Bármikor képesek átvenni a mérkőzés irányítását, illetve akár gyors kontrákat is vezetni. Ez utóbbi esetében is rendkívül hatékony a marokkói támadógépezet, pontos passzokkal pillanatok alatt az ellenfél kapuja elé kerülnek.

Egy ilyen válogatott ellen, amely ennyire tudatos játékot folytat, fel kell adni minden addigi bevett szokást, teljesen meg kell változtatni a saját csapatod taktikáját. Ki kell mozdítani Marokkót a komfortzónából, ugyanis ők ezen a vb-n úgy készültek, underdogok lesznek, ehhez mérten lőtték be a taktikát is. Ez bizony tökéletesen működik, legyőzni csak a saját fegyverükkel lehet őket.

Ezért is lett volna merész és nyerő húzás Santostól, ha kiveszi a technikás játékosokat a kezdőből, gyakorlatilag egy „romboló” csapatot rak fel a pályára, akik átadják a kezdeményezést Marokkónak. Igen, mint említettünk, ebben is ügyesek az afrikaiak, viszont előbb vagy utóbb, de elfáradtak volna. A széleken ráadásul a kinyíló védelem sebezhető lett volna egy-egy portugál kontra esetén.

Fernando Santos azonban a megszokott taktikát választotta, amiből tökéletesen felkészültek Walid Regragui fiai. Az pedig csak hab a tortán, hogy a szövetségi kapitány korábban 10 évig játszott Franciaországban, így nem elveszett a francia játékosok és edzők kapcsán sem. Képes lesz Deschamps kilépni a komfortzónából vagy a Mbappé – Hakimi párharcra bízza a továbbjutás kérdését?

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org