Kezdőlap Elemzések Depay volt a kulcsa a hollandok sikerének?

Depay volt a kulcsa a hollandok sikerének?

34
0
Memphis Depay - Fotó: Vlad1988/Shutterstock.com

A csoportkörben nem volt meggyőző Hollandia. Louis van Gaal azonban fokozatosan építette be legnagyobb sztárját. Memphis Depay sérülésből tért vissza, meccshiánnyal küzdött, de úgy tűnik, hogy elkapta a fonalat. Elemzésünkben Hollandia győzelmét mutatjuk be az Egyesült Államok ellen. 

Depay volt a kulcs

Louis van Gaal tudatosan készült a nyolcaddöntőre már a világbajnokság előtt. Tisztában volt vele, ha megnyerik a csoportot, akkor minden bizonnyal az Egyesült Államok – Wales duóból kerülhet ki az ellenfelük. Közös a két csapatban, hogy „szélesen” játszanak, így a rendszer ellen kellett egy hatékony taktika. A probléma azonban itt kezdődött.

Nem lehet a pályán tartani egy 190 centit meghaladó hórihorgas támadót a két válogatott ellen, ide gyors játékosok kellenek. Cody Gakpo adott volt a kiváló formája miatt, de a másik poszt kissé lyukas. Memphis Depay a világbajnokság előtt meccshiánnyal és sérüléssel bajlódott, ez gondott okozott a holland mesternek is.

Fokozatosan építette fel a csatárt, előbb 30, majd 45, utána már 60 perc felett kapott kezdőként. A Katar ellen már azt a felállást láthattuk, amivel Hollandia élesben gyakorolt a nyolcaddöntőre. A videó első részében láthatjátok, hogy 3-5-2-es rendszerben a belső védők előtt egy masszív középpálya van, széleken univerzális játékosok, míg elől két „zavaró” támadó, akik az ellenoldali labdafelhozatalt nehezítik.

A két amerikai belső védő számára elvágták a passzsávokat, így hiába voltak gyors támadói az USA-nak, nem tudtak gyorsan építkezni. Fontos továbbá kiemelni, hogy egy olyan masszív középpályát hozott létre Van Gaal, ahol minden játékos tud védekezni és támadni is. Labdabirtoklásban is kiemelkedőek, illetve hatékonyak támadnak le.

Régi idők focija

Memphis Depay azért is volt még fontos a hollandok számára, mert a gyors egyérintős játékban sokkal hatékonyabb, mint mondjuk Wout Weghorst vagy Luuk de Jong. Vele gyorsabban lehet támadásokat építeni, ez történt az első holland gól előtt is. Depay visszalépett a középpályára, pillanatok alatt létszámfölényes helyzetbe került Hollandia, majd gyors passzokkal már az ellenfél kapuja előtt voltak.

A Barcelona támadója érkezett a második hullámban, megszerezve a vezetést Hollandiának. Van Gaal tehát tökéletesen felkészült az ellenfélből, minden bizonnyal még egy kicsivel előrébb gondolkodott, hiszen lehetett sejteni, hogy Argentína lesz majd a negyeddöntős ellenfél. Scaloni csapata kapcsán pedig Hollandia alkalmazhatja ugyanezt a stratégiát, mert Argentína is szeret szélesen játszani.

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org