Kezdőlap Elemzések Aki első helyen zárja a csoportkört megnyeri a tornát! – FRISSÍTVE

Aki első helyen zárja a csoportkört megnyeri a tornát! – FRISSÍTVE

178
0

Nem árt jól kezdeni a foci-vb-s csoportkört, mert aki megnyeri a négyesét, annak megnövekednek az esélyei a végső sikerre.  Az elmúlt kilenc világbajnokságon rendre olyan nyerte a trófeát, aki a saját kvartettjében az első helyen végzett!

A FIFA 1982-ben módosította a résztvevők számát 16-ról 24 csapatra, így a spanyolországi világbajnokság volt az első, ahol 24 válogatott vehetett részt. Ez volt egyben az utolsó olyan torna is, ahol csoportmásodikként vb-t tudtak nyerni (Olaszország). Az 1986-os mexikói vb-n Argentína nyerte meg a csoportját és a vb-t, majd utána Nyugat-Németország 1990-ben, akiket Brazília követett 1994-ben.

A sor 1998-ban a házigazda Franciaországgal folytatódott, majd 2002-ben újra a brazilok tudtak csoportgyőztesként vb-t nyerni, míg 2006-ban az olaszok. A 2010-es tornán veszélyben volt ez tendencia, de végül a spanyolok hiába kezdtek vereséggel, megnyerték a csoportot, ahogyan a tornát is. Négy évvel később Németország, míg 2018-ban Franciaország csinálta meg ugyanezt a bravúrt.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy csoportgyőztesként sincs garancia arra, hogy sikeres tornád lesz, viszont az esélyeid jelentősen növekednek egy negyeddöntős, elődöntős, majd döntős szereplésre. Az esetek mindössze 27%-ban esett ki csoportgyőztes a nyolcaddöntők során, mióta ilyen rendszerben rendezik a tornát!

Ez nem azt jelenti, hogy csoportmásodikként nehéz eljutni a döntőig, ugyanis többeknek sikerült. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elmúlt vb-ken már elsősorban a csoportgyőztesek domináltak, legutóbbi három tornán korábbi csoportgyőztesek vívhatták a finálét! Mióta 32 nemzet vesz részt egy versenyen (ez a nyolcadik vb), mindössze egyetlen alkalom volt, hogy csoportmásodik finálét játszhatott!

2022-es csoportgyőztesek és odds a végső győzelemre

2022-es csoportmásodikak és odds a végső győzelemre

A cikkben megjelenő oddsok a bet365 irodától származnak, s az alábbi időpontban voltak érvényes: 2022 december 1., 13:00CET! Játssz felelősen! BeGambleAware.org 18+

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org