Kezdőlap Foci-vb hírek Mégsem olyan jó ötlet a 48 csapatos világbajnokság?

Mégsem olyan jó ötlet a 48 csapatos világbajnokság?

33
0
FIFA
Fotó: Shutterstock.com/Taljat David

A FIFA újragondolja a 2026-ra javasolt, 48 csapatos világbajnoksági formátumot.

A labdarúgó-világszervezet úgy tervezte, hogy az első szakaszban 16 háromcsapatos csoportot rendeznek, amelyekből két-két csapat jut tovább a következő szakaszba.

Ez a formátum azonban felvetette a „holt” mérkőzések lehetőségét. Például, ha az utolsó csoportmeccs két olyan csapat között zajlik, amelyek már nyertek egyet-egyet és így már kvalifikálták magukat.

A FIFA az év elején elismerte, hogy aggódnak a mesterkélt eredmények lehetősége miatt, amikor két csapat mindkettőjük számára pozitív eredményt érhet el az utolsó találkozón, ezáltal pedig kizárván a csoportban szereplő harmadikat, mely mivel nem játszik, esély nélkül maradna.

Most alternatív formátumok kerültek terítékre, amelyekről a FIFA tanácsa, a szervezet teljhatalmú kabinetje dönt jövő évben. Arsene Wenger szerint ilyen például az az ötlet, miszerint 12 négycsapatos csoport lenne, ahonnan a legjobb harmadik helyezettek a két legjobb csapattal együtt jutnának tovább.

Egy másik lehetőség, hogy a világbajnokságot két különálló, 24 fős félre osztanák, amelyekben hat négycsapatos csoportban játszanának. Mindkét fél győztese találkozna a döntőben.

bet365 számlanyitási ajánlat: Akár 15.000 Ft fogadási kreditekben új bet365 ügyfeleknek.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org