Home Még több foci-vb Játékvezetők Wilton Sampaio

Wilton Sampaio

A brazil játékvezető 25 évesen vezethetett először mérkőzést hazájában az első osztályban, ennek már 15 éve, de Sampaio továbbra sem került a középpontba, ha megnézzük róla az adatokat, szinte alig találunk valamit. Hiába a korai sikerek, egészen 2013-ig kellett várnia, mire megkapta a FIFA játékvezetői engedélyét. Copa Libertadores és Sudamericana meccseket már a 2010-es évek elején is vezetett, de válogatott szinten hosszú ideig kellett várnia az áttörésre.

Ez 2016-ban következett be a vb-selejtezőkkel, nem spóroltak, egyből hat meccset kapott és még a centenáriumi Copa Américán is vezethetett egy csoportmérkőzést. A 2019-es Copa Américán már negyeddöntőt is kapott, miközben a Libertadores-kupában elődöntőt vezethetett és a klubvilágbajnokságra is meghívták. Érdekesség azonban, hogy több, mint 10 év alatt egyetlen döntőben sem bíráskodhatott a dél-amerikai klubfutball legismertebb tornái közül (Copa Libertadores és Sudamericana).

A mérlege is felemás, hiszen összességében sok kiállítással operált az elmúlt években, előfordult olyan szezon, amikor majd minden második meccsére jutott egy. A büntetőkkel sem fukarkodott, szóval Sampaoli kapcsán érdemes óvatosnak lenni. Nem kiemelkedő játékvezető, viszont óriási rutinnal rendelkezik, valószínűleg nem jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, viszont megtréfálhat egy-két nemzeti csapatot és sportfogadót!

Wilton Sampaio által vezetett mérkőzések

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
nov 21. Szenegál 0 - 2
(0 - 0)
Hollandia M4
nov 26. Lengyelország 2 - 0
(1 - 0)
Szaúd-Arábia M4
dec 3. Hollandia 3 - 1
(2 - 0)
Egyesült Államok M4
dec 10. Anglia 1 - 2
(0 - 1)
Franciaország M4