Home Még több foci-vb Játékvezetők Szymon Marciniak

Szymon Marciniak

Amatőr szinten maradt a labdarúgásban, de a játékvezetésben rákapcsolt és elérte hogy profi legyen. A vizsgát 21 évesen tette le, és 2006-tól kezdődően főállásban is fújja a sípját. Az első hivatalos munkája egy lengyel kupameccs volt, amit aztán több száz elsőosztályú lengyel bajnoki követett, majd kupadöntő, szóval szépen haladt előre a szakmájában. 2011-től már a nemzetközi vizekre is kijutott, ekkor lett ugyanis FIFA-bíró, a kerettagsággal járó lehetőségekkel együtt.

Magyar vonatkozása is van az Európa-ligás debütálásának, hiszen a sorozatban a 2011-es Aalesunds FK – Ferencvárosi TC összecsapással nyitott. Természetesen a Bajnokok Ligájába is bejutott bíróként, elsőként a 2012-es FK Ventspils – Molde FK selejtezőt vezetve. 2014-ben még csak világbajnoki selejtezőkön tűnt fel, de aztán a 2016-os Európa-bajnokságon már nagytornákon is lehetőséget kapott, több csoportbeli találkozó és nyolcaddöntő volt az övé.

Van már világbajnoki tapasztalata is, 2018-ban az Argentína – Izland és Németország – Svédország csoportmeccsek játékvezetője volt. A lengyel bíróra kifejezetten haragszanak Oroszországban, ugyanis egy 2020-as török-orosz Nemzetek Ligája összecsapáson, nem csak hogy kiállította Semjonovot, hanem később még büntetőt is ítélt az oroszok ellen, ezeknek is köszönhetően aztán a törökök nyertek 3:2-re az isztambuli mérkőzésen.

Szymon Marciniak által vezetett mérkőzések

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
nov 26. Franciaország 2 - 1
(0 - 0)
Dánia M4
dec 3. Argentína 2 - 1
(1 - 0)
Ausztrália M4
dec 18. Argentína 4 - 3 [B]
(-1 - -1)
Franciaország M4