Home Még több foci-vb Játékvezetők Jesús Valenzuela

Jesús Valenzuela

Valenzuela Venezuelában látta meg a napvilágot 38 évvel ezelőtt és pont a világbajnokság kezdete előtt lesz 39 éves. Valószínűleg az elmúlt évek során eljutott pályafutása csúcsára, hiszen 2021-ben a CONMEBOL a kontinens legjobb játékvezetőjénak választotta, így szinte egyértelmű volt, hogy ő lesz az egyik dél-amerikai bíró a 2022-es világbajnokságon.

A pályafutását a venezuelai első osztályban 25 évesen kezdte, de kellett hat év, míg megkapta a FIFA játékvezetői engedélyét. Majd innentől számítva még három év, mire vb-selejtezőket, Libertadores és Sudamericana meccseket vezethetett, ami eléggé sok idő. Ehhez kell még három évet venni (összesen tizenkettőnél járunk), hogy az első releváns felnőtt tornáján mérkőzést vezessen (2019-es Copa América).

Ott is egy tét nélküli meccset adtak neki, ezért is lehetett meglepő, hogy egy évvel később már Copa Sudamericana döntőt vezethetett, majd végül a Libertadores-kupában is „eljutott” az egyenes kieséses szakaszig és 2021-ben jött az olimpiai meghívás is. Nem fél fontos meccseken büntetőket megítélni, kiállítás kapcsán érdekesség, hogy sárga lapok halmozására ad, mintsem rögtön valakit leküldjön a gyepről rögtönzött pirossal. Elsősorban lapokkal fegyelmez, ezért az 5-6 körüli az átlag büntető lapokból a meccsein.

Jesús Valenzuela által vezetett mérkőzések

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
nov 25. Anglia 0 - 0
(0 - 0)
Egyesült Államok M4
dec 4. Franciaország 3 - 1
(1 - 0)
Lengyelország M4