Home Még több foci-vb Játékvezetők Alireza Faghani

Alireza Faghani

A rutinos 44 éves iráni bíró valószínűleg ismerős lehet – na nem a magyar bajnokikról -, hiszen 2018-ban több meccset is vezetett az oroszországi világbajnokságon, de ne szaladjunk ennyire előre! Már önmagában az érdekes lehet, hogy egy bírónak nemzetközileg ismert beceneve van (Behrooz), ráadásul tradicionális játékvezetői családból származik, apja és testvére is bíró volt.

Labdarúgóként kezdte, de hamar felismerte, hogy nem váltja meg a világot az iráni harmadik vonalból, így bíró lett belőle de annak ellenére, hogy későn váltott, gyorsan lépkedett a ranglétrán. Alig egy évvel azután, hogy az iráni élvonalban mérkőzést vezetett, már FIFA-bíró lett, rögtön fontos találkozókat bíztak rá, köztük válogatott meccseket (vb-selejtezőket és u20-as világbajnokságot) és ázsiai Bajnokok Ligája mérkőzéseket.

Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy későn kezdte a karrierjét, de a kezdéstől számítva hat éven belül már negyedik játékvezető volt a 2014-es világbajnokság nyitómeccsén (Brazília – Honduras), abban az évben ázsiai BL-döntőt is vezetett! Három évvel később a Konföderációs kupára kapott meghívást, majd az oroszországi világbajnokságra, ahol a csoportkörből továbbkerülve megkapta a francia – argentin nyolcaddöntőt, végül pedig a bronzmeccsel zárhatott! Kiemelkedő játékvezető, Iránból már átigazolt az ausztrál bajnokságba, de továbbra is rendkívül fegyelmezetten vezeti a mérkőzéseket, csak a indokolt esetben állít ki valakit vagy ítél meg büntetőt. 

Alireza Faghani által vezetett mérkőzések

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
nov 24. Brazília 2 - 0
(0 - 0)
Szerbia M4
nov 28. Portugália 2 - 0
(0 - 0)
Uruguay M4